La llei portuguesa limita el contacte de la mare gestant amb el nadó
La llei portuguesa limita el contacte de la mare gestant amb el nadó (Reuters)
Lisboa

Portugal legalitza el ventre de lloguer per a dones estèrils

La mare gestant haurà de passar un control psicològic i no rebrà en cap cas diners, a excepció de les despeses mèdiques

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dimarts ha entrat en vigor a Portugal la llei que legalitza la gestació subrogada, el que es coneix com a ventre de lloguer, per a dones estèrils, després que el decret que ho regula hagi estat publicat al "Diário da República". 

La norma autoritza aquesta pràctica a les dones que, per exemple, hagin nascut sense úter o amb alguna lesió que els impedeixi quedar-se embarassades.

La mare gestant haurà de sotmetre's a una revisió psicològica i no podrà cobrar, a excepció de les despeses mèdiques, que li podran ser cobertes.

La llei també limita el contacte de la mare gestant amb el nadó al "mínim indispensable", a causa dels "potencials riscos psicològics i afectius que aquest lligam suposa, sense perjudici de les situacions en què la gestant de substitució és un familiar pròxim". En aquest sentit, la relació del fill amb la mare genètica és la que prevaldrà, però els drets del nen sempre estaran per sobre de la resta.

El país ja va aprovar la llei el 2016. Amb tot, el decret que n'especifica la regulació no ha rebut llum verda fins aquest juny. La norma va provocar polèmica en el seu moment ja que el president Marcelo Rebelo de Sousa la va vetar. Considerava que hi havia "buits legals" per vetllar pels drets del nadó i la mare gestant. Després d'algunes modificacions, finalment ja està en vigor.

Anar al contingut