Control de líquids a un passatger a l'aeroport de Niça (Foto: Reuters)
Control de líquids a un passatger a l'aeroport de Niça (Foto: Reuters)
Brussel·les

Portar líquids a l'equipatge de cabina dels avions estarà prohibit fins al 2013

Portar líquids a l'equipatge de cabina dels avions estarà prohibit fins al 2013, tres anys més del que s'havia previst inicialment. La Comissió Europea ha anunciat que preveu aixecar les restriccions d'aquí a tres anys perquè espera que els aeroports ja comptin amb les màquines necessàries per detectar-hi substàncies explosives durant els controls. Abans que s'aixequi del tot la prohibició, la mesura es farà més flexible. A partir del 29 d'abril del 2011, com a molt tard, les begudes comprades als "duty free" de tercers països o a dalt de l'avió es podran portar, sempre que vagin segellades. Ara només és possible fer-ho si els vols vénen dels Estats Units, el Canadà, Singapur i Croàcia.

Actualitzat
Actualment només es pot portar a l'equipatge de mà un litre, com a màxim, de productes líquids, gels o aerosols, una quantitat que ha d'estar dividida en envasos amb una capacitat màxima de 100 mil·lilitres i ficada dins d'una bossa de plàstic transparent. Només es fan determinades excepcions per als medicaments i aliments especials. 

La UE vol revisar les mesures aplicades el 2002, després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 als Estats Units, i també la de l'octubre del 2006, que és quan es van prohibir els líquids. Va ser després que es va descobrir a l'aeroport londinenc de Heathrow un pla per atemptar amb explosius líquids contra diversos avions amb destinació als Estats Units. La UE matisa que es volen fer més ràpids i eficaços els controls, sense disminuir la prevenció i la seguretat. Les restriccions, no exemptes de polèmica, ja s'han prorrogat altres vegades. 
 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut