Madrid

Pedro Sánchez anuncia que el Partit Socialista votarà "no" a la investidura de Mariano Rajoy

Pedro Sánchez referma davant dels barons del partit el "no" a una gran coalició amb PP, PSOE i Ciutadans

RedaccióActualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte davant del comitè federal del seu partit el vot contrari dels socialistes a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern i ha criticat durament la "paràlisi" del líder del PP, que "viu en un estat natural de letargia".

Sánchez ha garantit que el seu partit liderarà l'oposició en la nova legislatura i no ha deixat cap porta oberta a una possible abstenció dels socialistes per facilitar un govern de Mariano Rajoy:

"El PSOE es va presentar a les eleccions generals proposant un 'sí' al canvi, i els espanyols que ens van votar ens van respondre amb un 'sí' al fet que el Partit Socialista fos una alternativa. I d'aquell 'sí' es deriven també alguns 'nos': 'no' a la gran coalició, 'no' a donar suport a un govern del PP des de fora i 'no' a donar suport la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern."

En un dels moments més aplaudits del seu discurs, Pedro Sánchez ha remarcat que, de les tres opcions de vot possibles, el Partit Socialista votarà "no" a la investidura de Rajoy.

Pedro Sánchez ha dit que es reunirà amb Mariano Rajoy i escoltarà quines són les orientacions del seu programa de govern. Afirma que vol saber si té previst o no reformar la Constitució i en quin sentit o com pensa resoldre la "qüestió catalana".

Sánchez assegura que Rajoy no podrà comptar amb el seu vot, com a líder de l'oposició, ni per ser president, ni per formar una majoria parlamentària "ni, encara menys, per formar una gran coalició".

El líder socialista ha dit que alguna cosa ha canviat respecte a les eleccions del 20 de desembre. Per Sánchez, Rajoy va optar llavors per no fer res ni dir res i per allargar tots els terminis possibles. Ara, segons Pedro Sánchez, la situació és diferent i Mariano Rajoy ha demanat ajuda a la resta de partits "perquè li solucionem el problema abans de l'agost, que vol marxar de vacances".

Sánchez demana al líder popular que assumeixi la seva responsabilitat i se sotmeti a la confiança del Congrés.

"Li exigeixo que es posi a treballar de veritat, que anunciï com més aviat millor la seva voluntat o no d'anar a una investidura, que construeixi una oferta programàtica que li permeti guanyar vots entre els seus aliats naturals, entre els quals no hi ha el PSOE i que no esperi que la resta de partits li resolguem el seu problema."

Aquestes són algunes de les idees que Sánchez ha desenvolupat davant dels 250 membres del màxim òrgan del partit entre congressos, convocats a Ferraz dues setmanes després de les eleccions del 26 de juny.

Silenci des del 26-J

Sánchez no ha fet declaracions públiques des del 26 de juny, quan va fer una breu intervenció durant la mateixa nit electoral a la seu del partit. De fet, ha estat molt comentat el seu silenci mediàtic durant les darreres setmanes. 

Aquests últims dies, Sánchez ha tingut ocasió de reunir-se amb tots els dirigents territorials del seu partit per saber la seva postura davant la sessió d'investidura a la qual es vol sotmetre Mariano Rajoy a finals de juliol o principis d'agost.

Divendres va fer la seva última tongada de converses amb els barons de més pes polític al partit, amb trobades amb els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, entre d'altres. I ha deixat per al final l'os més dur de rosegar, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz.

Els barons donen suport al "no"

La presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària del PSOE-A, Susana Díaz, ha manifestat que la reunió d'aquest divendres amb el secretari general del seu partit era per escoltar la "valoració" que Pedro Sánchez feia dels resultats electorals i de la formació de govern, i la seva postura davant la investidura de Mariano Rajoy, així com per saber "quin full de ruta té previst". Díaz no ha volgut fer declaracions més enllà de les opinions expressades en dies anteriors.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, compta amb el suport de tots els barons davant del comitè federal en què el partit votarà en contra de la investidura de Rajoy, encara que només els més afins l'animen a intentar governar si el PP fracassa, mentre que els de més pes orgànic li exigeixen anar a l'oposició.

Serà una posició "col·legiada", diuen les fonts, perquè Sánchez ha volgut escoltar tots els seus barons per analitzar la situació i així articular una postura "que tingui en compte tots els punts de vista i tots els escenaris".

El PSOE ha celebrat sis comitès federals en sis mesos, cosa que els socialistes consideren "un exercici transparent de debat i anàlisi sense parangó en la resta d'organitzacions polítiques".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut