Barcelona

Oriol Junqueras obre la porta a replantejar la fiscalitat

En la seva primera compareixença com a conseller en la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, Oriol Junqueras anuncia contactes amb els grups per "explorar vies d'entesa" sobre els pressupostos

RedaccióActualitzat

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reclamat la necessitat de replantejar la fiscalitat actual. Proposa revisar l'impost de successions i, a més, introduir nous impostos de caràcter ambiental. Junqueras també ha avançat que als propers dies començarà una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris per "explorar vies d'entesa" sobre l'aprovació d'uns nous pressupostos per al 2016. El vicepresident ha comparegut aquest matí en la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament per avançar els objectius del seu departament en la nova legislatura.

El conseller d'Economia ha dit que demanarà al govern espanyol una revisió del sostre de dèficit i abaixar els interessos que s'hauran de pagar pel FLA. Junqueras ha defensat una nova fiscalitat:

"Estem en aquests moments davant d'un sistema tributari complex, ple sovint de moltes contradiccions, francament millorable, i és evident que no només de cara als pressupostos del 2016, sinó també de cara als pressupostos successius del país, estem disposats a entrar en els detalls que siguin necessaris."

Junqueras ha anunciat un Pla d'Eficiència de la Despesa de la Generalitat que afectarà tots els departaments i una reorganització de l'Agència Tributària:

"Cal reajustar, cal redimensionar l'Agència Tributària de Catalunya, modernitzant els seus procediments interns, que hauria de culminar en la implementació de nous sistemes d'informació, processos informatitzats i presentació telemàtica d'expedients. Això exigeix, segur, un nou decret d'estructura organitzativa de l'agència."

El vicepresident ha explicat que l'Agència Tributària passaria de les quatre oficines actuals a 53, i amb l'objectiu d'arribar fins a 140 punts. Junqueras també ha anunciat una finestreta única per agilitzar l'administració i fomentar les bones pràctiques tributàries per prevenir i lluitar contra la corrupció.

El conseller ha explicat que confia que es podran aprovar uns nous comptes per a aquest any. De moment, els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats. Això permet al govern formalitzar operacions d'endeutament per cobrir les amortitzacions previstes.

La CUP, necessària perquè l'executiu de Puigdemont aprovi els pressupostos del 2016, proposa fer front comú amb el País Valencià i les Balears pel dèficit i sotmetre els comptes a debat de la ciutadania.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut