Imatge d'arxiu d'un pacient a la consulta d'un dentista
L'ús de mercuri en empastaments dentals es vol prohibir el 2030
Brussel·les

Ofensiva de la UE contra la presència de mercuri als empastaments dentals

El mercuri s'acabarà eliminant dels empastaments dentals el 2030, però l'any que ve ja no es podrà utilitzar en menors de 15 anys, embarassades i dones en període de lactància

RedaccióActualitzat

La Unió Europea endureix la normativa contra el mercuri perquè el considera molt tòxic per a la salut i per al medi ambient. Els 28 estats membres han aprovat noves mesures per reduir la contaminació que produeix a la terra, al mar i a l'aire.

Segons un comunicat del Consell Europeu, suposa "un risc global important fins i tot a través de la presència de metilmercuri compost en peixos, mariscos, ecosistemes i vida silvestre". 

♦ Sanitat alerta que les dones embarassades i els nadons evitin menjar tonyina fresca

La normativa s'anirà aplicant en diverses fases: 

A partir del mes de gener

Es limitarà i regularà millor l'emmagatzematge i la producció de components que tinguin mercuri, la comercialització i el reciclatge. El portaveu de Greenpeace, Julio Barea, considera que és un avenç positiu, però adverteix que cal anar molt més enllà: "Emissions que surten de manera no gaire controlada de xemeneies de factories com les centrals tèrmiques de carbó, una de les fonts més importants que s'hauria de tancar, o les incineradores de residus, que fins i tot estan a prop de les ciutats, estan emetent quantitats de mercuri. Això s'hauria de limitar, restringir i tallar com abans millor".

A partir del juliol del 2018

Un sector que l'utilitza amb freqüència són els dentistes. Es prohibirà l'ús d'empastaments dentals de mercuri en menors de quinze anys i dones embarassades o en període de lactància. Els dentistes hauran d'evitar que el mercuri dels seus tractaments acabi contaminant l'aigua.

A partir del 2019

Només es podrà fer servir mercuri en tractaments dentals si està encapsulat. L'objectiu és vetar-lo del tot en aquest sector, com a molt tard l'any 2030. 

La nova normativa sobre el mercuri substituirà la del 2008, que ja prohibia les exportacions i l'ús d'aquest metall en explotacions de mines artesanals i de petita escala. 

 

 

 

 

 


 

Anar al contingut