Washington

Obama i la Interpol alerten de possibles atemptats per la crema d'alcorans

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha condemnat la decisió del pastor evangelista de Florida, Terry Jones, que pretén cremar diversos exemplars de l'Alcorà en commemoració del novè aniversari dels atemptats de l'11-S dissabte que ve. Obama ha dit que la crema és "una eina de reclutament per a Al-Qaeda" que podria provocar greus fets de violència en llocs com el Pakistan o l'Afganistan, a més d'incrementar el reclutament d'individus que estarien disposats a immolar-se en ciutats nord-americanes o europees. La Interpol, per la seva banda, ha alertat també de la possibilitat d'atemptats per aquest motiu.

Actualitzat
"Si és que (Jones) escolta això, espero que comprengui que el que es proposa fer contraria completament els nostres valors", ha dit el president Obama en una entrevista a la cadena ABC, alhora que, com a comandant en cap de les forces armades, ha dit que espera que el líder de la secta evangèlica "comprengui que la seva acció podria posar en gran perill els nostres joves uniformats a l'Iraq i l'Afganistan".

La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, va instar el pastor Terry Jones, de l'església Dove World Outreach Center, a desistir del pla. Clinton se sumava així a altres missatges crítics llançats des dels Estats Units, com el del comandant de les forces dels EUA i l'OTAN a l'Afganistan, David Petraeus, que va advertir que el pla podria desencadenar represàlies contra les forces nord-americanes al país.

Paral·lelament, la Unió Europea ha expressat la seva rotunda condemna als plans de Jones. L'alta representant comunitària, Catherine Ashton, considera que "aquesta no és la forma adequada de procedir".

També el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet pública la seva oposició a la iniciativa. "Aquest tipus d'accions es contradiuen amb els esforços de les Nacions Unides i de molts altres per fomentar la tolerància, l'enteniment entre cultures i el respecte entre les religions".

Tot i les pressions, el reverend Jones insisteix que seguirà endavant amb els seus plans i ha assegurat, en declaracions a la cadena televisiva CBS, que amb la crema de l'Alcorà vol enviar un missatge contra el "radicalisme" de l'islam.

La Interpol llança una "alerta global"

la Interpol, per la seva banda, ha llançat una alerta global als seus 188 països membres advertint de l'"alta possibilitat que es produeixin atacs violents" en resposta al pla previst per una petita església de Florida de cremar diversos exemplars de l'Alcorà. Segons l'organització policial internacional, "si la crema de l'Alcorà segueix endavant tindrà tràgiques conseqüències, fins i tot la vida de molts innocents". Paral·lelament a la crida de la Interpol, l'FBI s'ha reunit amb Terry Jones per intentar persuadir-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut