Barcelona

Núria Pòrtulas tenia dades de vigilància d'edificis oficials de Girona i de com fer còctels Molotov, segons fonts judicials

La documentació confiscada a Núria Pòrtulas, la jove gironina detinguda per la seva presumpta vinculació al terrorisme anarquista, incloïa instruccions per elaborar tres tipus de còctels Molotov i dades sobre els sistemes de vigilància de tres edificis oficials de Girona, segons fonts judicials.

Actualitzat
La jove, que vivia en una casa okupada de Girona, va ser detinguda el mes de febrer passat pels Mossos d'Esquadra i des d'aleshores segueix en presó preventiva, per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo, acusada de pertinença a banda armada.

Segons han informat fonts judicials a EFE, entre el material que els Mossos d'Esquadra van confiscar a la detinguda figura una llibreta de color blau amb anotacions sobre els sistemes de vigilància de tres edificis oficials de Girona: la seu del Ministeri de Treball, la del Departament de Treball i la dels Serveis Territorials del Departament de Justícia.

Al costat de l'adreça d'aquestes seus oficials, la llibreta de Núria Pòrtulas contenia comentaris com "xip" o "no xip", amb la qual cosa la policia creu que la detinguda es referia a l'existència de càmeres de seguretat, i, en el cas del Departament de Justícia, afegia "un segurata".

Els Mossos d'Esquadra van comprovar que les descripcions ressenyades en la llibreta s'ajustaven a la realitat: l'edifici en el qual havia anotat "xip" disposa efectivament de càmeres de vigilància per controlar els accessos, el de "no xip" no en té, i la seu de Justícia està custodiada per un vigilant jurat.

Un altre document que va portar la policia autonòmica a sospitar de Pòrtulas estava arxivat en un disquet informàtic i contenia instruccions sobre tres procediments diferents per a l'elaboració de còctels Molotov, la veracitat dels quals va ser corroborada pels experts en explosius dels Mossos d'Esquadra.
També es va trobar un document que enumerava "contra mesures" sobre com actuar en el cas de ser objecte d'una investigació policial.

El sumari destaca també que en la seva llibreta Pòrtulas, que segueix reclosa a la presó de Soto del Real, tenia apuntada la frase "passar per dos caixers" i que, en un paper a part que se li va confiscar, estava escrit el nom d'un alt càrrec de la Generalitat.

En el quadern de Pòrtulas hi ha altres anotacions que demostrarien la presumpta relació de la detinguda amb grups d'anarquistes italians amb els quals estaria preparant accions en protesta per l'empresonament de la seva parella, Juan Antonio Sorroche, que espera judici a Itàlia acusat de sabotejar vehicles de la companyia ferroviària d'aquell país.

Algunes de les expressions que van aixecar les sospites de la policia eren "es pot fer el que sigui d'accions, quant a ell cap problema", "amb danys i finalitats terroristes", "aclarir amb Itàlia", "mantenir contacte per fer accions conjuntes" o "el comunicat amb Itàlia".

L'informe policial inclòs en el sumari conclou que aquests comentaris procedien de Sorroche i que presumptament li van ser transmesos a Núria Pòrtulas a través d'un intermediari, que hauria parlat amb ell. En la causa figura la correspondència enviada per Sorroche a Pòrtulas des d'Itàlia, que inclou retalls de premsa d'accions subversives anarquistes, i hi destaca una missiva amb la frase "potser ve Berlusconi, segur que es farà alguna cosa, ho estem parlant, però no t'ho puc dir ni per carta".

L'anàlisi del material confiscat demostra, segons diu l'informe policial, la vinculació de Pòrtulas amb un grup radical amb finalitats terroristes i capacitat d'actuar a Girona que posseïa "infraestructura suficient i estable, una motivació clara, la solidaritat," i un nombre reduït de membres.

Els Mossos d'Esquadra van detenir Pòrtulas davant el convenciment que estava realitzant "actes preparatoris" de futurs atemptats terroristes, com "l'observació de possibles objectius i mesures de seguretat existents en els esmentats edificis". No obstant això, l'advocat defensor de Núria Pòrtulas, Benet Salellas, creu que no hi ha cap indici que pugui relacionar la jove amb un delicte de terrorisme.

Segons Salellas, de tots els informes elaborats pels Mossos d'Esquadra -que segons el seu parer "no tenen fonament"- durant aquests tres mesos, "no n'hi ha cap que aporti indicis de cap activitat de contingut o relacionada amb el terrorisme que justifiqui la imputació".
Anar al contingut