Els nadons que hagin de ser celíacs tindran aquesta malaltia encara que prenguin gluten o llet materna.
Els nadons que hagin de ser celíacs tindran aquesta malaltia encara que prenguin gluten o llet materna.
Barcelona

Ni l'alletament matern ni acostumar els nadons a menjar petites dosis de gluten eviten la celiaquia

Un estudi demostra que cap d'aquestes dues coses pot prevenir el desenvolupament d'aquesta malaltia entre els nadons

RedaccióActualitzat

Un estudi tira per terra dues creences actuals sobre la prevenció de la celiaquia. Ni l'alletament matern ni anar acostumant els nadons a menjar petites quantitats de gluten serveixen per evitar la malaltia. La doctora Gemma Castillejos va començar l'estudi fa set anys amb nadons i dones celíaques embarassades. En aquell moment es creia que la lactància materna durant un llarg període de temps i la ingesta de dosis de cent mil·ligrams diaris de gluten, a partir dels quatre mesos, podien prevenir el desenvolupament de la celiaquia. Els resultats han demostrat que les persones que han de ser celíaques ho seran igualment.

Gemma Castillejos, coordinadora del Projecte Prevent CD, afirma: "La part bona és que hem vist que tampoc és dolent introduir el gluten d'aquesta manera. Hi havia una mica de controvèrsia sobre si se'ls introduïa el gluten abans o més tard podia donar lloc a risc, i hem vist que no protegeix però tampoc empitjora el fet de donar-lo d'aquesta manera".

S'ha treballat amb gairebé mil infants predisposats genèticament i amb el pare o la mare celíacs. Fins als deu mesos la meitat prenien gluten i l'altra, un placebo. Als tres anys, la diferència de diagnòstic entre els uns i els altres era mínima". Segons la doctora Castillejos, les conclusions ajudaran a tranquil·litzar els pares. És el mateix que pensa Judit Macias, propietària de la botiga Free Gluten, celíaca, amb un fill que també ho és i pendent dels estudis per diagnosticar la seva filla petita: "Mares que, pels motius que siguin, no han pogut donar el pit als seus fills i després els nens desenvolupen una celiaquia podrien dir: 'Si li hagués donat el pit potser no ho seria...'. Jo vaig donar el pit durant dos anys i mig i el meu fill és celíac igual que jo".

El projecte europeu Prevent CD s'ha acabat, però els investigadors encara faran seguiment dels infants fins als dotze anys. La gran base de dades que s'ha generat pot ser útil per estudiar altres aspectes de la malaltia.

 

Anar al contingut