Un nadó en un centre hospitalari
Un nadó en un centre hospitalari
Sevilla

Neix a Sevilla un "nadó medicament" per salvar el seu germà

La sang del cordó umbilical del nadó medicament servirà per fer un trasplantament al germà, que té una greu malaltia de la sang

RedaccióActualitzat

Un nou cas del que es coneix amb el nom de "nadó medicament". És una nena nascuda aquest dimecres a Sevilla, que podrà salvar el seu germà gran, de 10 anys, amb una greu malaltia hematològica: la síndrome Shwachman-Diamond.

La síndrome Shwachman-Diamond, una malaltia hereditària i molt poc freqüent, afecta les cèl·lules mare de la sang, que amb el temps generen una fallada dels glòbuls vermells, els blancs i les plaquetes.

L'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla ha aconseguit, gràcies a la tècnica de diagnòstic genètic preimplantatori, que la nena no tingui la malaltia genètica i que sigui totalment compatible amb el seu germà. La nena té un perfil d'histocompatibilitat (HLA) idèntic al germà: té el mateix tipus de grup sanguini i el mateix sistema de defenses. Això fa preveure que el risc serà mínim quan al germà se li faci un trasplantament de sang de cordó umbilical.

Només hi ha un precedent descrit a la bibliografia científica internacional. Per tant, si el trasplantament de cordó umbilical té èxit, serà el segon cas en tot el món en què un pacient afectat per la síndrome de Shwachman-Diamond es cura amb un trasplantament de cordó umbilical d'un germà.

La sang del cordó umbilical ha quedat emmagatzemada al Banc de Cordó Umbilical del sistema sanitari públic andalús.

El diagnòstic genètic preimplantatori

Andalusia és pionera a utilitzar el diagnòstic genètic preimplantatori a la sanitat pública espanyola. Va començar a aplicar aquesta tècnica l'any 2005. El que es fa, a grans trets, és una anàlisi genètica a preembrions obtinguts amb tècniques de fecundació in vitro abans de transferir-los a l'úter de la mare. Això permet seleccionar els que no tenen la càrrega genètica associada a determinades malalties. Amb aquesta tècnica ja han aconseguit 72 naixements de nens i nenes lliures de les malalties genètiques dels pares.

El procés per obtenir un nadó medicament a través del diagnòstic genètic preimplantatori és més complicat i les possibilitats d'èxit es redueixen. En aquests casos s'ha de garantir a través de tècniques complexes d'anàlisi genètica molecular que el preembrió sigui compatible al cent per cent amb el germà. Fins ara ho havien aconseguit en dos casos. La nena nascuda dimecres és el tercer.

 

Anar al contingut