La Paz

Morales continua en vaga de fam per exigir al Congrés bolivià que aprovi la llei electoral

Un miler de bolivians han decidit emular el seu president i sumar-se a la vaga de fam que manté des de dijous Evo Morales per exigir al Congrés l'aprovació de la llei electoral que li permetria celebrar eleccions generals al desembre. La llei s'ha aprovat en primera instància, però la seva tramitació s'ha ajornat. Els moviments socials que li donen suport amenacen de demandar els parlamentaris que van abandonar la sessió en ple debat si no tornen a les seves funcions abans de dilluns.

Actualitzat
Fulla de coca, carmels i aigua. Això és l'únic que ingereix Evo Morales des d'aquest dijous. Fa vaga de fam assegut en un matalàs, en una sala del palau presidencial, per exigir al Congrés l'aprovació de la llei electoral.

Aquest diumenge, tres dies després de l'inici de la vaga de fam, el president bolivià s'ha sotmès a una revisió mèdica i els facultatius li han diagnosticat "una salut estable". Segons els metges, Morales ha mostrat una "vitalitat extraordinària" i només li han recomanat que faci repòs.

Morales es manté ferm en la seva protesta i ha assegurat que "ara per ara és impossible que aturi la vaga de fam. Cal que ells compleixin abans el mandat del poble. Això no és cap provocació. No és una ofensa contra els parlamentaris de l'oposició. Això és per tal que es faci complir la voluntat del poble bolivià".

A pocs metres, al Congrés Nacional, la tensió entre partidaris del govern i oposició feia impossible el desenvolupament normal de la sessió. L'oposició no vol la nova llei, perquè consideren que afavoreix Morales. Exigeixen un nou cens electoral i no volen que es reservin 14 dels 127 escons als grups indígenes. Un cop aprovada la llei en primera instància, el procés ha quedat aturat per l'absència de bona part dels opositors. Es preveu que la sessió es reprendrà dilluns vinent, un cop passada la Setmana Santa.

Evo Morales ha dit que se sent obligat a prendre aquesta mesura davant la "negligència d'un grup de parlamentaris neoliberals" que impedeixen l'aprovació de la llei electoral, mentre que l'oposició argumenta que la llei afavoreix la reelecció del president bolivià.

Oficialisme i oposició discrepen sobre la quota d'escons que s'han d'atorgar exclusivament als pobles indígenes, sobre l'habilitació del vot dels bolivians a l'exterior i sobre el padró electoral.
Anar al contingut