Barcelona

Mor l'escriptor i periodista Francisco González Ledesma

Nascut al barri del Poble-sec de Barcelona, era un dels grans noms de la literatura policíaca i impulsor de la novel·la negra

Actualitzat

L'escriptor i periodista Francisco González Ledesma ha mort aquest dilluns als 87 anys. Nascut al barri del Poble-sec de Barcelona, González Ledesma era un dels grans noms de la literatura policíaca i impulsor de la novel·la negra, a la qual va aportar el vell inspector Méndez.

Lector empedreït, va començar escrivint novel·les de l'Oest per a l'editorial Bruguera, amb què es va pagar els estudis de Dret. En va escriure unes 400.

Però la dictadura franquista i la censura no li van posar les coses fàcils i li van prohibir la publicació de dues obres. Per això, els pseudònims sempre van ser els seus aliats, primer com a Silver Kane, i després com a Enrique Moriel, un nom extret de "Sombras viejas", la primera novel·la, que va escriure amb només 21 anys i amb la qual va guanyar el Premi Internacional de Novel·la el 1948.

Però després d'uns anys treballant com a advocat, González Ledesma va sentir que s'estava embrutint i va decidir dedicar-se al periodisme, primer a "El Correo Catalán", i, després, a "La Vanguardia", mitjans on va arribar a ser redactor en cap. Tot plegat li va proporcionar prou elements per impulsar la seva carrera com a escriptor de gènere policíac.

El 1959 va néixer el seu fill, el periodista Enric González, i el 1966 va ser un dels dotze fundadors del Grupo Democrático de Periodistas, associació clandestina durant la dictadura en defensa de la llibertat de premsa.

Amb la consolidació de la democràcia, el 1977 va publicar la censurada "Los Napoleones" i el 1984 va guanyar el Premi Planeta amb "Crónica sentimental en rojo".

A més, a França, González Ledesma s'havia convertit en un escriptor de gran popularitat, gràcies a la seducció que exercia entre els lectors gals l'inspector Ricardo Méndez, el melancòlic protagonista d'una desena de novel·les ambientades sempre a Barcelona.

Una de les últimes, "Una novela de barrio", li va permetre guanyar el Premi Internacional RBA, sis anys abans que tanqués la sèrie Méndez amb "Peores maneras de morir".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut