Patrícia Gabancho
Barcelona

Mor la periodista i escriptora Patrícia Gabancho

Gabancho ha mort als 65 anys a conseqüència d'un càncer de pulmó

RedaccióActualitzat

La periodista i escriptora Patrícia Gabancho ha mort aquest dimarts al migdia a Barcelona a conseqüència d'un càncer de pulmó.

Gabancho va néixer el 1952 a l'Argentina, on va començar a estudiar català arran de la seva relació amb catalans exiliats al país. L'any 1974, amb 22 anys, va venir a Catalunya, on va viure des de llavors i on va es va convertir en una ferma activista a favor de la cultura i la llengua catalanes. 

Gabancho ha publicat assajos històrics, llibres sobre temes culturals, sobre tango, urbanisme, història i política catalanes. La llengua ha estat una altra de les seves passions: va analitzar amb cura la situació del català i també la seva supervivència.

Algunes de les seves obres més destacades són "A la intempèrie", una crònica de la transició catalana, "El preu de ser catalans", sobre la relació de la cultura catalana amb el mercat, i "Crònica de la independència", un llibre de periodisme-ficció.

L'any 2012 va guanyar el premi Prudenci Bertrana amb "La néta d'Adam", la seva primera novel·la, que li va permetre reconstruir la seva nissaga familiar i fer un exercici d'introspecció personal.

També ha estat una habitual dels mitjans de comunicació, tant de la televisió, com de la ràdio i de la premsa. 

Des del 2014 fins aquest mateix any ha format part de la junta de l'Ateneu Barcelonès presidida per Jordi Casassas, d'on era vicepresidenta primera. També va ser membre del Cercle d'Estudis Sobiranistes i es va comprometre activament amb l'Assemblea Nacional Catalana.

Fins a l'últim moment, però, Gabancho ha continuat escrivint. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut