Marcos Ana (EFE)
Marcos Ana (EFE)
Madrid

Mor el pres polític que més temps va estar empresonat amb el franquisme, el poeta Marcos Ana

Va arribar a estar condemnat a dues penes de mort pel règim franquista

RedaccióActualitzat

Ha mort als 96 anys el pres polític que més temps va estar empresonat. El poeta salmantí Fermando Macarro Castillo, més conegut pel seu pseudònim, Marcos Ana (el nom del seu pare i la seva mare), va viure, des dels 19 anys, 23 anys dins la presó.

Ana havia ingressat a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid en estat greu. 

Als 15 anys es va afiliar a les Joventuts Socialistes Unificades i, més tard, es va fer del Partit Comunista. Va arribar a estar condemnat a dues penes de mort pel règim franquista. 

Va ser empresonat el 1939 i condemnat a mort quan només tenia 18 anys.

El 1962 va sortir de la presó i va fugir a França. En el seu exili va dirigir el Centre d'Informació i Solidaritat amb  Espanya, del qual Pablo Picasso era el president d'honor i on participaven Yves Montand, Michel Piccoli, Jean-Paul Sartre o Jean Cassou.

Fill d'una família molt humil, va aprendre a escriure poesia dins la presó, a partir de poemes i de companys i mestres com Buero Vallejo o Rafael Alberti. 

Va publicar sis llibres. El primer, "Poemas desde la cárcel", data del 1960 i el darrer, "Vale la pena luchar", del 2013.

Una vida intensa i compromesa que potser algun dia arribarà al cinema de la mà de Pedro Almodóvar, que va comprar els drets de la seva biografia.


 

Anar al contingut