El ministre Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats.
El ministre Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats.
Madrid

Montoro promet que tornarà l'extra del 2012 als funcionaris sense concretar cap data

El ministre insisteix que serà reintegrada progressivament quan ho permetin les condicions econòmiques i pressupostàries

RedaccióActualitzat

Montoro ha promès als funcionaris que els tornarà la paga extra del 2012 "quan ho permetin els objectius pressupostaris". El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques ho ha dit en la sessió de control al govern espanyol en el Congrés on, sense concretar cap data, ha insistit que la paga serà reintegrada "progressivament" i "un cop tinguem millors condicions econòmiques".

L'anunci de Montoro ha arribat per una pregunta del diputat del PNB Pedro Azpiazu, que li ha retret que no ofereixi una data concreta per aquesta devolució, sobretot després que el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va dir fa sis mesos i mig que seria el 2015.

"Això no és un compromís ferm", s'ha queixat Azpiazu davant de Montoro, que ha recordat que des del 2009 els funcionaris han perdut un 20% de poder adquisitiu i han vist augmentar la seva jornada laboral mentre se'ls suprimien dies lliures. "No li sembla ja prou sacrifici?", li ha demanat a Montoro el diputat basc, per a qui el ministre hauria de prometre el retorn del 50% de la paga suprimida aquest any i l'altra meitat el 2015.

Montoro ha assegurat que els funcionaris "tenen el màxim reconeixement del govern espanyol" perquè han fet una "gran aportació" a la sortida de la crisi, però ha acabat la seva intervenció sense donar cap data concreta.

El sindicat de funcionaris CSI-F ha demanat a Montoro que concreti quan recuperaran els treballadors públics la paga extra de Nadal suprimida el 2012. En un comunicat, el sindicat ha considerat "positiu" l'anunci de Montoro al Congrés, però ha lamentat que "no té cap concreció". Per això, han demanat la convocatòria urgent de la Mesa General de les Administracions Públiques per determinar els criteris d'aquesta eventual devolució, juntament amb les organitzacions sindicals.

Cal recordar que aquest mes de maig, Extremadura, Castella i Lleó i les Canàries començaran a retornar part d'aquesta extra als empleats públics. Segons el sindicat, "això deixa en una situació clarament discriminatòria els empleats de la resta d'administracions".

Mentrestant, a Catalunya, el govern veu "completament improbable" que es pugui recuperar aquesta paga el 2014. CiU i ERC van rebutjar al Parlament la proposta del PSC d'usar el recuperat impost sobre el patrimoni per restituir l'extra i, més tard, van al·legar que el govern espanyol els impedia recuperar aquesta extra en renunciar a tres dècimes de l'objectiu del dèficit que Brussel·les els va oferir.

Anar al contingut