Barcelona

Montilla tranquil·litza els reis i Pujol qüestiona el paper dels polítics en la polèmica

El president de la Generalitat, José Montilla, ha aprofitat un acte a Barcelona amb presència dels prínceps Felip i Letícia per tranquil·litzar-los davant la polèmica per la crema d'imatges dels reis. A la inauguració de la fira Liber 2007, Montilla ha destacat que la presència dels prínceps a la capital catalana era un acte "de normalitat institucional a Catalunya, on se us respecta i estima". Mentrestant, l'expresident Jordi Pujol ha alertat que "trontolla" el sistema polític que té el rei com a "vèrtex" i ha criticat la "feblesa" amb què, segons ells, els polítics catalans han defensat la figura del monarca. Pujol s'expressa així en l'últim butlletí del Centre d'Estudis que presideix.

Actualitzat
Sense esmentar directament la crema de fotos de Girona, José Montilla ha manifestat que "promoure el respecte a les institucions i símbols institucionals és una actitud necessària per enfortir i dignifcar el sistema democràtic".

El públic present a la inauguració de la Fira Internacional de llibre, al recinte de Montjuïc, ha aplaudit el discurs. També l'ha agraït el príncep Felip, que ha destacat el "paper de la llengua i cultura catalanes" en la producció editorial de l'Estat i ha donat les gràcies a Montilla "per les seves sinceres paraules de benvinguda.

De la seva banda, l'expresident de la Generalitat ha afirmat al butlletí de la fundació Centre d'Estudis Jordi Pujol que a Catalunya "hi ha un gran malestar. I un gran desconcert. I desànim". Això deriva en "la sensació que Catalunya ha rebut i rep un mal tracte econòmic, de respecte i d'imatge". I la conseqüència de tot plegat és, per l'expresident, la percepció que "el sistema polític i institucional que ha funcionat durant els últims trenta anys comença a no funcionar".

Pujol creu que, només així, s'explica la defensa "feble i tova, poc decidida, de la figura del rei" que s'ha fet des de Catalunya els últims dies, que no es deu a una "pèrdua de consideració" cap al monarca, sinó a la "crisi de confiança en el sistema".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut