Una nena i una dona subsaharianes, en una imatge d'arxiu
L'ablació del clítoris comporta més risc de problemes durant el part.
Barcelona

Més de 4.000 nenes que viuen a Catalunya corren el risc de partir l'ablació del clítoris

Més de 4.000 nenes que viuen a Catalunya -i 14.000 a tot Espanya- corren el risc de ser víctimes d'una ablació del clítoris, segons dades de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En aquest centre s'ha presentat la nova fundació Wassu, creada amb l'objectiu de prevenir i informar sobre les conseqüències de la mutilació genital femenina. És una iniciativa pionera al conjunt de l'Estat i, d'entrada, centrarà els esforços en Gàmbia, un dels països on està més arrelada aquesta pràctica.

RedaccióActualitzat
A Gàmbia, el 78% de les nenes pateixen l'extirpació del clítoris, una pràctica que comporta 4,5 vegades més probabilitats de tenir problemes durant el part. A més, un 33% de les criatures tenen complicacions durant la mateixa mutilació, segons els estudis de què disposa la UAB.

La fundació Wassu pretén conscienciar les famílies gambianes que viuen a Catalunya dels perills que comporta la mutilació genital de les nenes. L'antropòloga i presidenta de l'entitat, Adriana Kaplan, ha explicat que la millor estratègia és intentar convèncer els pares amb arguments científics. "Ho fan per amor a les filles, entenen que és bo i es creuen aquestes raons. L'important és desmuntar-les, i no des d'un discurs de drets humans, encara que sigui un tema de drets humans, perquè en un entorn de pobresa, no pots anar amb un discurs de drets humans quan no tenen aigua potable".

El pressupost de Wassu és de mig milió d'euros. La fundació farà cursos de formació per a mestres i personal sanitari, tant de Catalunya, perquè puguin identificar els diversos tipus de mutilacions genitals femenines, com de Gàmbia, sobre les seqüeles que se'n poden derivar.

A més de Gàmbia, països com Mauritània, Kènia, Tanzània i Etiòpia s'han interessat per la feina de prevenció.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut