Barcelona

Medalla d'Or de la Generalitat a Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés

L'anunci l'ha fet el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda informativa posterior a la reunió del govern

RedaccióActualitzat

El govern ha anunciat que atorgarà la Medalla d'Or de la Generalitat a tres personalitats de disciplines ben diverses. Aquest any rebran la màxima distinció que concedeix la Generalitat Neus Català, supervivent dels camps d'extermini nazis, per la justícia social i la defensa de les llibertats que representa. També es concedirà a l'escriptor i editor Josep Maria Espinàs, promotor i referent de la cultura i les lletres catalanes. El tercer guardonat en aquesta edició serà el doctor Joan Rodés, catedràtic en patologia digestiva i que durant més de quaranta anys ha investigat les malalties del fetge.

L'anunci l'ha fet el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, en la roda informativa posterior a la reunió de l'executiu. Les distincions es concediran dilluns que ve en un acte institucional al Palau de la Generalitat presidit pel cap del govern, Artur Mas.

Neus Català, un exemple de la lluita contra els totalitarismes

Neus Català, nascuda als Guiamets (Priorat) el 1915, és filla de camperols, tot i que només va dedicar-se a la vida del camp fins que va començar la Guerra Civil, quan va impulsar les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya dels Guiamets. Poc després, es va establir a Barcelona, on va estudiar infermeria i va acabar treballant a Premià de Dalt, al Maresme. La derrota republicana la va obligar a exiliar-se a França, però l'esclat de la Segona Guerra Mundial i la caiguda de França la porten a implicar-se a la Resistència francesa. La seva feina dins dels maquis la porta a ser detinguda pels nazis i traslladada a un camp de concentració de Txecoslovàquia, on va estar fins al maig del 45. Un cop acabada la II Guerra Mundial, Català va combinar la lluita antifranquista amb la tasca en defensa de la memòria dels deportats catalans i espanyols a tots els camps d'extermini nazis. La seva trajectòria li ha merescut diversos reconeixements tant a França com a Catalunya.

Josep Maria Espinàs, un referent de les lletres catalanes

Nascut a Barcelona el 1927, Josep Maria Espinàs és llicenciat en Dret però s'ha fet un nom com a autor d'una extensa obra narrativa, amb un clar domini de l'element realista i testimonial. En periodisme, Espinàs ha publicat columnes diàries a l''Avui" i "El Periódico de Catalunya". A més, Espinàs va ser un dels fundadors del grup Els Setze Jutges, que va començar el moviment de la Nova Cançó als anys 60. A més, és autor de l'himne oficial del Barça i ha estat fundador de l'editorial La Campana. Ha rebut nombrosos premis durant la seva carrera, com ara la Creu de Sant Jordi, el 1983; el Premi Nacional de Cultura, el 1995; el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el 2002; la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, el 2002, i el Premi Ofici de Periodista, el 2013.

Joan Rodés, investigador de les malalties del fetge

Joan Rodés, nascut a Barcelona el 1938, es va llicenciar en Medicina el 1963 i es va especialitzar en medicina interna i aparell digestiu. El 1967 va crear la Unitat d'Hepatologia de l'hospital Clínic de Barcelona, del qual va ser cap del Servei d'Hepatologia i director general. Les seves principals línies d'investigació s'han centrant en l'alcohol i les malalties hepàtiques, l'hepatitis crònica per virus de l'hepatitis B i C, el càncer de fetge, les complicacions derivades de la cirrosi hepàtica i la colèstasi crònica.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut