Ana Mato, durant una sessió al Congrés dels Diputats. (Foto: EFE)
Ana Mato, durant una sessió al Congrés dels Diputats. (Foto: EFE)
Madrid

Mato encarrega un informe per saber els efectes per a la salut de la píndola de l'endemà

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha encarregat un informe medicocientífic sobre la situació regulatòria de la píndola de l'endemà a la resta d'Europa i per saber els efectes que pot causar en les dones que la preguin, especialment en les més joves, abans de decidir si es continua finançant. A la compareixença que ha fet, Mato ha utilitzat el segon torn d'intervenció per parlar de la modificació de la llei de l'avortament i avançar que impulsarà mesures de suport per evitar que les dones "s'enfrontin a una situació tan dramàtica com és decidir si avorten o no".

RedaccióActualitzat
La modificació de la norma, segons ha reconegut, és "per defensar el dret a la vida en els termes que dicti la sentència del Tribunal Constitucional, i també en el sentit de garantir que les nenes menors tinguin el suport dels seus pares a l'hora d'enfrontar-se a una situació tan dramàtica com enfrontar-se a l'avortament".

D'altra banda, Mato ha defensat que el Pacte per la Sanitat que promou "ha de ser com el de les pensions" i que la llei de serveis bàsics que impulsarà "no comportarà cap retallada de prestacions", sinó que aportarà "garanties i uns criteris mínims de qualitat".

A més, ha reconegut que aquest pacte també servirà per "buscar una solució" al deute "sense perjudicar les atencions que es presten als ciutadans", i ha demanat a les comunitats que donin "prioritat" al pagament del deute a proveïdors sanitaris.

Mato també ha insistit en la seva defensa d'un sistema sanitari "públic i gratuït" i ha lamentat que "el tema de la privatització sigui sempre recurrent". No obstant això, ha matisat, "a la persona que va al metge no la preocupa que qui l'atén sigui funcionari o no, sinó que l'atengui amb qualitat".

Els grups troben a faltar mesures "més concretes"

Durant la compareixença, la ministra ha rebut crítiques i propostes de tots els grups parlamentaris. Entre altres qüestions, han lamentat que només hi hagi hagut una "declaració d'intencions sense cap proposta concreta", com ha dit la portaveu del grup socialista en aquesta comissió, Pilar Grande. També li ha preguntat "si la cartera de serveis bàsics anunciada suposarà una retallada de prestacions, si exclourà fàrmacs del seu nou model de prestació farmacèutica o si donarà suport al projecte de llei de mort digna".

A més, ha criticat que "la lliure elecció pot emmascarar una privatització encoberta" i ha recordat a Mato que el calendari vacunal únic ja l'estableix la llei de Salut Pública, mentre que el Pacte per la Sanitat anunciat aquest dimecres ja es va intentar firmar a la Cambra però finalment va ser "boicotejat" pel Grup Popular.

D'altra banda, el Grup Socialista, igual que d'altres, com el PNB o IU, ha criticat que en la seva primera intervenció Mato no hagi explicat com es durà a terme la reforma de la llei de l'avortament, cosa que, per al portaveu del PNB, Emilio Olabarría, comporta un "lliscament de les competències sanitàries a l'àmbit de la justícia" que deixa a Sanitat competències "marginals".

Pel diputat d'ERC Joan Tardà, aquesta mesura pot fer "tornar a la dècada dels vuitanta i que els nostres fills hagin d'anar una altra vegada a Londres" a avortar.

Per la seva banda, la diputada de CiU Conxita Tarruella ha retret a la ministra que vulgui "perdre el temps" i impulsar una única targeta sanitària "quan ja tenim el DNI".

Anar al contingut