Pla mig on es poden veure representants dels grups polítics a l'oposició a la Paeria, PDeCAT, ERC, Crida-CUP i el Comú, al davant de l'Aju…
Pla mig on es poden veure representants dels grups polítics a l'oposició a la Paeria, PDeCAT, ERC, Crida-CUP i el Comú, al davant de l'Ajuntament, el 3 de novembre de 2017. (Horitzontal)

L'oposició a la Paeria demana a Ros que ''reaccioni'' i no ''justifiqui'' els empresonaments del Govern

Actualitzat

ACN Lleida.-Els grups municipals a l'oposició a la Paeria, PDeCAT, ERC, la Crida-CUP i el Comú, han demanat aquest divendres a l'alcalde Àngel Ros que ''reaccioni'' i no ''justifiqui ni disculpi'' els empresonaments del vicepresident i set consellers del Govern dictats per l'Audiència Nacional. Els portaveus de les quatre formacions no han dubtat en qualificar de ''vergonyós'' el fet que no hi hagi un posicionament clar sobre els presos polítics i han fet una crida a la ciutadania per tal que tingui clar que ''no tots pensem igual''. Després de fer aquesta apel·lació directa a l'equip de govern del PSC i els grups que li donen suport, C's i PPC, l'oposició no espera obtenir cap resposta favorable i és per això que han anunciat que portaran a les comissions i també al Ple aquestes propostes de rebuig a la repressió judicial per part de l'estat espanyol contra els líders independentistes.

El regidor del PDeCAT, Paco Cerdà, ha demanat a l'alcalde Ros que es posicioni contra l'empresonament del vicepresident Junqueras i mig Govern. Ha considerat que s'estan vulnerant ''tots els principis de defensa individual'' perquè els presos no han tingut un judici i se'ls ha enviat a la presó només amb un auto i ''criteris comuns que no es poden donar''. Per Cerdà, el que ha passat és una ''vexació de tot el poble català'' i per això de de la Paeria cal fer ''un pas i condemnar la presó''.El portaveu d'ERC-MES, Carles Vega, ha assenyalat que l'empresonament del Govern demostra que el sistema de l'Estat és ''fallit'' i que ''la transició no hi va ser mai''. És per això que Vega ha mostrat preocupació perquè l'alcalde de Lleida i ''el seu seguici'' justifiquin i disculpin els empresonaments. Vega ha fet referència al discurs que va fer ahir dijous a la tarda l'alcalde Ros durant l'acte de commemoració del 80è aniversari del bombardeig feixista al Liceu escolar i l'ha qualificat de ''deplorable i indigne'' perquè no pot dir que està trist al mateix temps que els consellers i el vicepresident estan a la presó perquè s'ho han buscat.El portaveu d'El Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha remarcat que els dirigents polítics han d'estar a l'altura i rebutjar la situació que viu el país. Segons Talamonte ja no es tracta ''d'independència sí o no'' sinó de democràcia i estat de dret. És per això que creu que l'Ajuntament s'ha de posicionar i ha assegurat que genera ''vergonya'' el fet de no fer-ho.Finalment, el portaveu de la Crida-CUP, Pau Juvillà, també ha demanat que la Paeria es posicioni al costat dels lleidatans que estan patint la repressió de l'estat espanyol, com el noi i la noia que han estat recentment detinguts per la Guàrdia Civil per un delicte d'odi per penjar fotos i criticar les actuacions policials de l'1-O. Ros reitera que ''mai no s'hauria d'haver arribat a aquesta situació''Davant les acusacions directes dels grups a l'oposició, Ros ha reiterat el missatge que ja va difondre ahir dijous per les xarxes socials on deia que la jornada era ''profundament trista per als catalans i els catalanes i un dia gris per Catalunya''. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida remarcava que ''mai no s'hauria d'haver arribat a aquesta situació'', i que des del seu ''profund respecte a la justícia'' considera l'empresonament del vicepresident i consellers com una ''mesura cautelar excessiva''. Segons Ros, això allunya encara més la solució política del conflicte que hauria d'arribar per les vies del diàleg i la negociació i el pacte.

Anar al contingut