Nablus

L'ira per les paraules de Benet XVI desferma un atac amb còctels Molotov contra dues esglésies de Cisjordània

Les protestes del món musulmà a les paraules del papa Benet XVI en què relacionava l'islam amb la violència i el deslligava de la raó han pujat de to. Diverses bombes incendiàries s'han llançat contra dues esglésies de Nablus. Aquest atac ha passat després que ahir a la nit uns dos mil palestins protestessin a Gaza pel discurs del pontífex. A banda d'aquestes accions, nombrosos líders musulmans han demanat una rectificació del sant pare, però la pluja de crítiques no s'han circumscrit als països islàmics. Així, el "New York Times" ha qualificat les paraules del Papa de tràgiques i perilloses.

Actualitzat
El papa Benet XVI afronta la pitjor crisi del seu pontificat a causa de les seves reflexions en què va relacionar l'islam amb la violència. Va citar un antic diàleg entre un persa i un emperador bizantí cristià del segle XIV en què l'últim manifestava que en Mahoma només es veien "coses dolentes i inhumanes". Ratzinger va fer aquestes declaracions dins una classe magistral que va dictar el dia 12 a la Universitat de Ratisbona durant la seva última visita a Alemanya. Líders musulmans de tot el món han exigit una rectificació immediata al cap de l'església catòlica. De moment, el Vaticà s'ha vist obligat a emetre un comunicat on assegura que el Papa no volia ofendre ningú, i menys els musulmans.

Però no n'hi ha hagut prou. Dues esglésies, una de catòlica i una altra d'evangelista, han estat atacades aquest matí amb còctels incendiaris. No s'han registrat danys, només parets i finestres tacades de fum, segons han informat testimonis presencials. Uns 2.000 palestins es van manifestar ahir a la nit a Gaza contra Benet XVI, que acusen "de llançar una nova croada contra els musulmans". Hores abans, el primer ministre palestí, Ismail Haniyeh, va expressar la seva "indignació" i el portaveu d'Al-Fatah a Cisjordània va dir que el discurs del Papa "no reflecteix la tolerància cristiana".

Les crítiques al pontífex han arribat de tot arreu, però les que probablement han arribat més lluny són les del Pakistan, ja que el mateix Parlament ha aprovat una resolució on exigeix una retractació pública. També són significatives les protestes que hi ha hagut a Turquia perquè és el país que el Papa ha de visitar d'aquí a dos mesos. El xeic Al-Azhar, la màxima autoritat de l'islam sunnita, s'ha declarat indignat i ha advertit que fets com aquest no contribueixen pas a reforçar el diàleg entre religions i civilitzacions. A Indonèsia, el país musulmà més habitat del món, els líders islàmics no descarten enviar una carta de protesta al Vaticà per exigir una rectificació.

Però les crítiques també han arribat del món occidental. El prestigiós diari nord-americà "The New York Times" qualifica les paraules del Papa de tràgiques i perilloses i recorda que no és la primera vegada que Benet XVI sembra la discòrdia amb el seu conservadorisme doctrinal. El 2004, quan era cardenal i màxima autoritat teològica del catolicisme, es va pronunciar en contra de l'entrada de Turquia a la Unió Europea pel simple fet, va dir, que era un país musulmà en permanent oposició amb Europa. Només la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha defensat el Papa, de qui ha dit que en el seu discurs va advocar pel diàleg entre les religions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut