Ripoll

L'imam de Ripoll, sospitós de reclutar els joves que van atemptar a Barcelona i Cambrils

L'alcalde de la ciutat belga de Vilvoorde ha confirmat que l'imam va ser a la ciutat entre el gener i el març del 2016

RedaccióActualitzat

Els Mossos investiguen quin paper va tenir l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, en els atemptats de Barcelona i Cambrils. Està desaparegut des de dimarts. La policia sospita que va ser ell qui va reclutar i adoctrinar els joves per formar la cèl·lula terrorista quan va arribar a la població fa uns dos anys.

Abdelbaki Es Satty va exercir un any i dos mesos en una de les dues mesquites de Ripoll, contractat per l'associació musulmana Annour. L'altra mesquita l'havia acomiadat per desavinences. El president d'Annour, Ali Yassine, diu que no li constava que fos una persona conflictiva. Es queixa que ningú els va avisar dels antecedents penals de l'imam, antecedents que no estaven relacionats amb el terrorisme, ni que havia estat a la presó. I això que -diu- l'Estat espanyol havia de saber per força que l'havien contractat perquè l'havien donat d'alta a la Seguretat Social.

Yassine assegura que l'imam no havia mostrat signes de radicalització ni tenia discursos que incitessin a la violència. S'ha mostrat "colpit i sorprès" amb la notícia perquè "no ens imaginàvem que aquest home era un radical".

Al juny, l'imam va manifestar la voluntat de marxar al Marroc durant tres mesos. Aleshores, la mesquita va decidir prescindir dels seus serveis perquè no podien estar tant de temps sense imam.

Dimarts, Abdelbaki Es Satty li va dir al seu company de pis que marxava al Marroc. No se l'ha vist més. Els Mossos sospiten que pot ser una de les persones que s'han trobat sota la runa de la casa d'Alcanar on es preparaven els atemptats.

Aquest diumenge a la tarda, els Mossos han tornat a registrar la mesquita buscant noves proves sobre l'imam. L'escorcoll ha estat molt breu, ha durat cinc minuts.

Va viatjar a Bèlgica el 2016

Aquest diumenge, l'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, ha confirmat que l'imam de Ripoll va viatjar a la ciutat entre el gener i el març del 2016.

"Puc confirmar que va ser a Vilvoorde de gener a març de 2016", ha dit l'alcalde d'aquesta ciutat flamenca pròxima a Brussel·les en declaracions a la cadena VRT.  Vilvoorde és una de les ciutats que es consideren clau en la formació de jihadistes a Europa

El ministre d'Asil i Migració de Bèlgica, Theo Francken, ha dit en el seu compte de Twitter que l'imam Es Satty no era conegut -almenys amb aquest nom- pel servei d'immigració del país.

"Mai va demanar ni va rebre un permís de residència a Bèlgica. Pot ser que hagi vingut a Bèlgica, però l'Oficina d'Estrangeria no té res d'aquest subjecte", ha escrit.



 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut