Madrid

L'FMI recomana a Espanya que doni més capacitat a les autonomies sobre els seus ingressos

Aquest organisme alerta que l'atur estructural i la baixa productivitat pot frenar la "recuperació vigorosa" de l'economia espanyola

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional (FMI) aconsella a Espanya una reforma del model de finançament que doni més capacitat a les autonomies sobre els seus ingressos. Aquest organisme també planteja que l'objectiu de dèficit sigui diferent per a cada comunitat autònoma i que hi hagi incentius per a aquelles que compleixin els objectius fiscals.

La reforma del finançament autonòmic és un dels tres àmbits que l'FMI demana a Espanya que actuï de manera prioritària. Els altres dos àmbits són l'increment de les polítiques actives d'ocupació i la millora en el sector de la innovació i l'educació per augmentar la productivitat. De fet, l'organisme alerta que, a mitjà termini, les perspectives de creixement de l'estat espanyol es poden veure frenades per la baixa productivitat i l'elevat atur estructural, tot i que afegeix que les reformes aplicades han atenuat aquest risc.

En la declaració final de la missió de l'FMI a Espanya, es destaca que l'economia espanyola té una "recuperació vigorosa" gràcies a les "impressionants reformes" introduïdes durant la crisi, però assenyala que queden reptes pendents de caràcter estructural. En tot cas, els tècnics del Fons Monetari augmenten la seva previsió sobre el creixement del PIB fins al 3,2% per a aquest any i fins al 2,3% per al 2017.  

L'FMI també planteja apujar l'IVA superreduït en alguns àmbits com per exemple la restauració i considera que aquesta mesura incrementaria en uns 15 milions d'euros la recaptació. En aquest sentit, l'organisme defensa que a Espanya l'IVA pot ser més alt ja que la recaptació està un 3% per sota del d'altres països de la Unió Europea.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut