Washington

L'FMI demana a Espanya que apugi l'IVA i redueixi les despeses en sanitat i educació

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional (FMI) és optimista respecte a l'economia espanyola i ha millorat la seva previsió de creixement del PIB fins al 3,1% per aquest any i fins al 2,5% l'any que ve. La institució presidida per Christine Lagarde atribueix aquestes xifres a l'acceleració de la recuperació econòmica i a la creació d'ocupació.

Tot i els copets a l'esquena, el fons també demana a Espanya més mesures. L'organisme creu que hauria de considerar-se un enfortiment del marc fiscal autonòmic. "La contribució dels governs autonòmics a la consolidació post-crisi ha estat significativa però desigual, fet que suggereix riscos futurs".

Per això, l'FMI recomana avançar encara més en la millora del marc fiscal autonòmic. Concretament, reclama una millora en el seguiment i l'execució dels objectius fiscals regionals i l'accés als mecanismes  de mutualització del deute en el marc de la llei d'estabilitat pressupostària. 

Caldria també abordar els defectes en el disseny del sistema del financçament autonòmic que limiten la capacitat i incentius regionals de consolidació. Per últim, proposa l'establiment d'objectius regionals diferencials mitjançant un sistema transparent i basat en regles que tinguin en compte les diferències estructurals entre les necessitats i les capacitats d'ajustament. 

En aquest sentit, aposta per un increment dels impostos especials i mediambientals i per una reducció gradual dels tractaments preferencials en l'impost de l'IVA, així com una reducció de les despeses en sanitat i educació, incrementant la responsabilitat de les comunitats autònomes en el copagament d'aquests serveis.

Malgrat que Espanya ha reduït el dèficit fiscal, l'FMI alerta que el nivell de deute públic és molt elevat i encara continua augmentant. Segons el seu parer, els ingressos extraordinaris derivats dels tipus d'interès baixos, d'un creixement superior a l'esperat i de la reducció de les pressions inflacionistes haurien d'utilitzar-se per reduir més el dèficit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut