Santiago de Xile

L'excap de la Dina acusa Pinochet de narcotràfic

Crims contra la humanitat, corrupció, i ara, narcotràfic. Són les acusacions que pesen sobre l'exdictador Augusto Pinochet, que als seus 90 anys veu ara com un dels seus màxims col·laboradors, l'excap de la Direcció d'Intel·ligència Nacional (Dina), Manuel Contreras, l'acusa d'haver fabricat i traficat cocaïna. El fill de Pinochet, Marco Antonio, va presentar dimarts una querella per difamació contra Manuel Contreras, excap de la Dina, la policia secreta del règim pinochetista. Contreras i Pinochet s'han distanciat en els últims anys i s'acusen mútuament de ser els responsables dels crims comesos durant la dictadura.

Actualitzat

Manuel Contreras, excol·laborador del règim de Pinochet va fer arribar fa uns dies al jutge Claudio Pávez un informe en què assegurava que Pinochet i el seu fill Marco Antonio es van enriquir amb la fabricació de cocaïna en un complex químic de l'exèrcit. El jutge xilè Claudio Pávez ha informat que enviarà al seu col·lega Carlos Cerda l'informe que ha rebut del general retirat i excap de la Dina, que vincula l'exdictador al narcotràfic.

Pinochet haurà d'afegir aquesta acusació als processos que ja tenen oberts tant ell com els seus familiars i antics col·laboradors. El jutge Cerda investiga l'origen de la fortuna que va aplegar a través de comptes secrets a l'exterior, calculades fins al moment en més de 26 milions de dòlars.

Pávez va rebre el 23 de juny passat de mans de Contreras l'informe que afirmava que Pinochet hauria fabricat cocaïna per al seu enriquiment en un complex químic de l'exèrcit. Aleshores el jutge ja va anunciar als periodistes de l'existència del text i va avançar que n'informaria "el jutge que s'encarregava d'aquestes matèries", després de reconèixer que aquests antecedents feia dos anys que circulaven en forma de rumors.

Pávez, que ha enviat al jutge Cerda l'informe pel que pot correspondre al procés pels comptes corrents secrets, investiga per la seva banda l'assassinat el 1992 del coronel Gerardo Huber, que segons Contreras, coneixia els suposats vincles de Pinochet al narcotràfic i al contraban d'armes.

En el seu informe al jutge, Contreras ha afirmat que la cocaïna era produïda pel químic Eugenio Berríos, que també pertanyia a la Dina i que segons ha determinat la justícia xilena, va ser assassinat a l'Uruguai a principis de la dècada dels 90. Però Contreras afirma que Berríos està viu i que va ser posat al servei del departament nord-americà Antidorgues (DEA) als EUA.

Aquesta versió dels fets contradiria els antecedents judicials, segons els quals el químic de la Dina va ser tret de Xile el 1991 en un operatiu militar per evitar que declarés davant la justícia en diversos processos per violacions dels drets humans i el cadàver del qual va aparèixer el 1995 en una platja molt propera a Montevideo, lligat i amb trets al crani.

El fill de l'exdictador, Marco Antonio Pinochet Hiriart, ha anunciat que es querellarà contra l'excap repressor, a qui ha qualificat de "repressor i canalla".  

Anar al contingut