Escola El Tallat de Sant Martí de Maldà, on 7 nens es quedaven sense dinar. (Font: ACN)
Escola El Tallat de Sant Martí de Maldà, on 7 nens es quedaven sense dinar. (Font: ACN)
Tàrrega

L'estira-i-arronsa en centres educatius de l'Urgell per qui paga el dinar acaba amb alumnes menjant entrepans

L'empresa de càtering feia dies que insistia que, si no se'ls abonava la quota de menjador, deixarien de portar els menús d'una vintena d'alumnes de dues escoles i un institut. Són alumnes que no tenen escola al seu nucli i volen que se'ls garanteixi, com fins ara, transport i dinar gratuït pel fet d'haver-se de desplaçar. La llei, però, només ho garanteix si han de canviar de poble.

RedaccióActualitzat

El conflicte pel cost del menjador escolar ha estat a punt de deixar sense dinar una vintena d'alumnes de dues escoles i un institut de l'Urgell. Són escolars que s'han de desplaçar a un altre nucli perquè no tenen centre educatiu al poble i volen que se'ls garanteixi, com fins ara, transport i dinar gratuït pel fet d'haver-se de moure.

Els pares s'han negat a pagar les quotes des de l'inici del curs escolar en senyal de protesta. Els afectats són 7 alumnes de Sant Martí de Maldà, 10 de Tornabous i 4 de l'Institut d'Agramunt. Després de diversos avisos en les darreres setmanes, l'empresa de càtering Alessa ha decidit no servir els àpats als escolars.

Segons Ensenyament, en el cas de Sant Martí de Maldà el Departament ha pagat entrepans als 7 estudiants afectats. A Tornabous, 6 s'han donat d'alta al servei de menjador, 3 han tornat a casa a dinar perquè han avisat les famílies que els anessin a recollir i 1 ha menjat a l'escola. A Agramunt, els 4 escolars afectats també han dinat al centre.

Actualment, la llei només considera transportats obligatoris els alumnes que han de canviar de municipi, no els que es mouen entre diferents nuclis d'un mateix municipi, com és en aquest cas.

Tot i això, la Diputació de Lleida paga el 100% del cost del transport i el consell comarcal assumeix la meitat del cost del menjador dels 80 alumnes de pobles agregats de l'Urgell. Els pares han de pagar l'altra meitat però ho consideren injust i per això no l'han pagat. La presidenta del Consell Comarcal de l'Urgell, Rosa Maria Mora, assegura que no se'n poden fer càrrec ja que "són molt diners" i, tot i que històricament havien assumit la diferència, ara no ho poden fer.

Des d'Educació han fet una crida al "seny" dels pares per evitar que es repeteixi la situació d'aquest dimarts. El director dels Serveis Territorials de Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha demanat als progenitors que assumeixin els 3 euros diaris que els costa el servei per garantir una "'nutrició correcta" dels seus fills i ha assegurat que, si mantenen la negativa, tornaran a donar entrepans als alumnes. Cullerés també ha deixat clar que es tracta de famílies que "no tenen problemes econòmics" i poden pagar el servei.

Dijous les parts es tornaran a reunir al Consell Comarcal per buscar una sortida al conflicte.

Anar al contingut