Vista en perspectiva del Llac del Fènix, a Mart (Foto: Agència Espacial Europea)
Vista en perspectiva del Llac del Fènix, a Mart (Foto: Agència Espacial Europea)
París

L'ESA informa que el Llac del Fènix de Mart són en realitat plaques tectòniques

A la superfície de Mart no hi ha un gran llac, com es creia des del segle XIX, sinó el resultat d'un complex sistema de plaques tectòniques, tal com ha informat l'Agència Espacial Europea (ESA). Els contrastos de llum i obra que s'observen des de la Terra havien fet creure als astrònoms del segle XIX que la gran taca fosca que s'observava al planeta roig era un llac. L'ESA, però, ha aclarit que el que es veia no és aigua, sinó les ombres de les crestes de la regió sud-oest del congost Noctis Labyrinthus.

Actualitzat
La regió del Llac del Fènix la van descobrir els astrònoms del segle XIX, que van batejar-la així perquè van considerar la zona fosca com un gran llac. Té una àrea d'uns 8.100 quilòmetres quadrats, aproximadament una quarta part de la superfície de Catalunya.

L'ESA hi ha observat "grans forats i enfonsaments de fins a 3 quilòmetres", a més de cingles que s'estenen fins a un terra ple de dunes. El Llac del Fènix es va formar després de l'elevació de l'altiplà de Tharsis. Més tard, els constants episodis volcànics a l'altiplà van deformar la regió i van provocar el sorgiment de múltiples falles en diverses direccions.
Anar al contingut