Barcelona

Les restriccions continuaran avui a les línies 2 i 10 de Renfe, avariades des de diumenge

Renfe encara no ha pogut reparar l'avaria que van provocar les obres del TGV diumenge al sistema elèctric de rodalies de Renfe i, per tant, avui es mantindran els problemes a les línies de rodalies de Barcelona. La companyia ferroviària calcula que 50.000 usuaris s'han vist afectats pels retards i ja han anunciat que estudia reclamar danys i perjudicis a l'empresa OHL, responsable de les obres del TGV. La Generalitat, per la seva banda, s'ha queixat al Ministeri de Foment.

Actualitzat

L'empresa OHL, responsable de les obres del TGV a l'Hospitalet - Torrassa, ha lamentat l'avaria que afectat una línia elèctrica de 25.000 volts de potència. Renfe estudia, però, si interposa una reclamació a aquesta empresa per danys i perjudicis. Per la seva banda, la Generalitat ha exigit novament explicacions al Ministeri de Foment sobre les constants incidències en les obres del TGV, que afecten el servei de rodalies. L'empresa OHL explica que els seus treballs són molt complexos tècnicament i es fan en un tram en què hi ha 33 línies elèctriques. Els sindicats han denunciat que les obres de l'alta velocitat es fan a corre-cuita i sense treballadors qualificats. Des d'ADIF, l'empresa pública que gestiona els treballs de l'AVE, ho neguen.

El trencament va passar aquest diumenge, quan passaven 25 minuts de les 12 del migdia, però fins a dos quarts de quatre, quan l'empresa elèctrica subministradora va donar l'autorització, no es va poder procedir a retirar el cable afectat i, per tant, fins a aquella hora els tècnics del gestor d'infraestructures de Renfe no van procedir a reparar els danys. El trànsit de trens es va restablir parcialment i amb múltiples restriccions poc després de les quatre de la tarda.

La companyia Renfe ha xifrat en més de 50.000 els usuaris del servei de rodalies afectats per l'avaria provocada per una màquina de l'empresa constructora OHL en trencar un cable d'alta tensió. Les conseqüències d'aquesta avaria han afectat la línia C-2 del Garraf, que ha funcionat amb la meitat dels trens habituals i en les hores punta hi ha hagut algunes aglomeracions. La línia que va fins a l'aeroport continua suspesa i el trajecte s'ha fet amb autobusos llançadora.

Pla previst per aquest dimarts

A hores d'ara, tot i que hi ha un centenar de persones treballant per restablir la normalitat, encara no se sap quan se solucionarà la situació. Per això, Renfe i ADIF -ens gestor de les infraestructures ferroviàries- mantindran el pla alternatiu per fer front a aquesta incidència, de manera que la línia C-2 sud (que enllaça Barcelona amb Sant Vicenç i Vilanova i la Geltrú) oferirà en hora punta sis trens amb el doble de vagons amb destí a Barcelona, fet que suposa el 50% dels serveis habituals.

Pel que fa a la línia C-7 (Matorell-Barcelona), els viatgers connectaran a Cerdanyola del Vallès amb la línia C-4, mentre que el servei entre Mataró i Molins de Rei mantindrà el seu recorregut habitual en hora punta, però durant la resta de la jornada i en funció de l'evolució del trànsit, es limitarà al trajecte entre Mataró i l'estació de Sants de Barcelona.

Així mateix, el servei entre l'aeroport del Prat i l'estació de Sants es realitzarà mitjançant autobusos, alhora que s'ha previst reforçar els equips d'informació tant a les estacions de Sants com a les estacions de l'aeroport i del Prat de Llobregat, segons que han informat Renfe i ADIF. Els trens de mitjana o llarga distància realitzaran el seu recorregut habitual, sigui per Vilafranca del Penedès o per Vilanova i la Geltrú.

Atrapats al comboi

L'avaria va atrapar desenes de passatgers en ple trajecte diumenge. Renfe va donar prioritat a traslladar aquests combois a les estacions més pròximes però, en no disposar de tensió elèctrica per a l'alimentació de les unitats, les tasques van ser costoses. Aquesta situació va fer que alguns passatgers passessin tancats en els combois fins a tres hores, fins que van arribar els Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat. Segons els testimonis, es van viure moments de tensió i desesperació i alguns passatgers van intentar sense èxit trencar els vidres ja que les portes no es podien obrir. Els passatgers es queixen de la manca d'informació.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut