El preservatiu segueix encapçalant el rànquing dels mètodes anticonceptius a Espanya
El preservatiu segueix encapçalant el rànquing dels mètodes anticonceptius a Espanya
Madrid

Les joves tenen relacions sexuals abans i de manera més segura

Un 82% de les enquestades, que tenien entre 15 i 19 anys, asseguren que van fer servir protecció en la seva primera relació, enfront del 66% de les dones de 45 a 50 anys

RedaccióActualitzat

Les noies s'inicien en el sexe tres anys abans del que ho van fer les seves mares. És una de les conclusions de l'enquesta anticoncepció feta a Espanya aquest 2016, que precisa que l'edat en què les joves d'ara comencen a tenir relacions sexuals és als 16,2 anys, 3 anys abans que les seves mares, que ara volten els 50 anys.

Les joves actuals, però, ho fan de manera més segura, ja que un 82% de les enquestades, de 15 a 19 anys, asseguren que van fer servir protecció en la seva primera relació, enfront del 66% de les dones de 45 a 50 anys.

Segons el president de la Fundació Espanyola de Contracepció, José Vicente González, això vol dir que les noies joves no són tan "inconscients com es pot pensar".

Quatre de cada deu dones no utilitza cap mètode anticonceptiu, però aquest percentatge inclou també les que no mantenen relacions sexuals.

Per això, les dones en risc d'embaràs no desitjat, aquelles que podent tenir fills no volen tenir-los en aquest moment i mantenen relacions sexuals sense protecció, suposen el 11%, el que equival al 2,7% del total de totes les que estan en edat fèrtil.

El preservatiu, el rei dels anticonceptius

El preservatiu segueix encapçalant el rànquing dels mètodes anticonceptius a Espanya, 28,4%, tot i que gairebé un 50% l'utilitza malament o fa un ús inconsistent del mateix. Es fa servir molt el condó però moltes vegades malament.

L'enquesta constata un canvi de tendència cap a un més ampli ús dels mètodes hormonals com la pastilla, el pegat, l'anell vaginal, l'intramuscular i l'implant, tal com es fa en altres països europeus.

De fet, un 26,8% utilitza aquests tipus de protecció, sobretot la pastilla, el 21,7%.

Els anticonceptius de llarga durada, com el DIU o l'implant, són molts eficaços. L'ús més gran del DIU es concentra a partir dels 25 anys, per la creença que no s'ha de col·locar a dones joves, tot i que hi ha evidència científica que l'edat no limita cap mètode anticonceptiu. A més els mètodes de llarga durada són més eficaços.

L'enquesta, que es fa cada dos anys des de 1997, s'ha fet mitjançant entrevista telefònica a 2.200 dones de 14 a 49 anys, per tot Espanya, els mesos de juny i juliol d'aquest any.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Anticoncepció, la Fundació Espanyola de Contracepció ha elaborat un manifest en el qual apunta que la violència de gènere també és un problema de salut, i ha advertit de l'augment de les infeccions de transmissió sexual i de la incidència del càncer de cèrvix entre les víctimes.
Anar al contingut