Les emissions de CO2 van augmentar l'any passat a uns nivells rècord.
Les emissions de CO2 van augmentar l'any passat a uns nivells rècord. (Foto: Reuters)
Londres

Les emissions de CO2 durant el 2010, les més altes de la història, tot i la recessió global

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha estimat que les emissions de CO2 durant l'any 2010 són les més altes de la història. En concret, s'han incrementat un 5% respecte a l'últim any rècord, que va ser el 2008. Això representa, segons els responsables de l'organisme, un greu retrocés en la lluita contra l'escalfament global. L'inici de la represa econòmica en alguns països estaria al darrere d'aquest repunt de les emissions. Es calcula que el 44% d'aquest CO2 prové del carbó, el 36% del petroli i el 20% del gas natural.

Actualitzat
Les emissions de CO2 van augmentar l'any passat a uns nivells rècord, segons les últimes estimacions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), a les quals ha tingut accés el diari britànic "The Guardian". El fort increment transforma en una "utopia" l'objectiu d'impedir que les temperatures pugin més de dos graus centígrads, segons ha explicat l'economista en cap de l'AIE, Fatih Birol. A més, tot apunta que la pitjor recessió global en 80 anys ha tingut un efecte mínim en les emissions.

L'informe de l'AIE publicat a "The Guardian" recull que durant el 2010 es van emetre a l'atmosfera 30,6 gigatones de diòxid de carboni, especialment pels combustibles fòssils, 1,6 gigatones més respecte al 2009.

Es tracta d'un greu retrocés en la lluita contra l'escalfament global. El prestigiós professor Lord Stern, de la London School of Economics, considera que si es manté aquesta tendència hi ha un 50% de possibilitats que augmentin les temperatures de mitjana al món de més de 4 centígrads pel 2100. Davant d'aquesta situació, Stern afegeix: "Un escalfament així pot interrompre la vida i els mitjans de vida de centenars de milions de persones a tot el planeta, portant a terme una migració massiva i al conflicte."

Tanmateix, els experts consideren que el desastre ecològic es pot evitar si els governs en prenen mesures "valentes, decisives i urgents aviat".

L'AIE calcula que si el món vol evitar els pitjors efectes de l'escalfament global, les emissions anuals de gasos no haurien de ser de més de 32 gigatones pel 2020.
Anar al contingut