Pla general de la presentació de la Memòria Econòmica 2015 de la Cambra de Comerç i de l'estudi sobre internacionalització del vi, celebrada el…
Pla general de la presentació de la Memòria Econòmica 2015 de la Cambra de Comerç i de l'estudi sobre internacionalització del vi, celebrada el 19 de juliol de 2016 a Vilafranca del Penedès (horitzontal)

Les comarques de Barcelona lideren les exportacions de vi i cava a l'estat espanyol

ACN Vilafranca del Penedès.-La comarques de Barcelona són capdavanteres en exportacions de vi i cava en el conjunt de l'estat espanyol. Ho recull un estudi impulsat per la Cambra de Comerç i elaborat per la Universitat de Barcelona, que s'ha presentat aquest dimarts a Vilafranca del Penedès. L'anàlisi constata que el 91% dels vins i caves que s'exporten des de Catalunya, surten des les comarques barcelonines. Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, del total d'exportacions de vi i cava, la demarcació de Barcelona en representa un 20%, fet que la situa per davant de la Rioja. En concret, l'informe afirma que les comarques barcelonines exporten 2'2 vegades més que la zona de la Rioja. Per reforçar aquest lideratge, l'autor de l'estudi, Raimon Soler, insta les empreses a "augmentar el prestigi dels productes" en comptes d'intentar competir abaratint els preus, com assegura que s'està fent actualment.

L'estudi 'El sector del vi a la província de Barcelona. Hegemonia productiva i exportadora', constata que la demarcació de Barcelona és la zona de Catalunya que més vins i caves exporta degut a "la internacionalització dels vins amb Denominació d'origen Cava i Catalunya", segons ha apuntat l'autor de l'informe, Ramon Soler. Els principals mercats on es destinen aquestes vendes exteriors són el xinès i el nord-americà.Al mateix temps, l'informe recull que les empreses "s'han esforçat" per millorar les vendes a l'estranger, però matisa que el pes de les exportacions recau actualment sobre 10 grans companyies. Concretament, l'anàlisi apunta que aquestes 10 firmes, entre les quals hi ha Freixenet, Codorniu i Cellers Torres, aglutinen el 84% de les vendes a fora.En paral·lel, Ramon Soler ha explicat que a Sant Sadurní d'Anoia i als municipis de l'entorn existeix un clúster que reuneix el 44% d'empreses del sector vitivinícola que hi ha a la demarcació de Barcelona, les quals generen un 57% dels llocs de treball. Respecte aquestes companyies que hi ha concentrades en un territori molt reduït de l'Alt Penedès, Soler ha assegurat que representen el 66% dels productes que es venen fora, "amb el cava com a motor d'exportació".De cara al futur, l'autor de l'informe ha indicat que les companyies tenen un "gran repte": reforçar el valor i el prestigi del vi i del cava. "Ja hi ha qualitat, però cal destacar-la i evitar entrar en una guerra de preus per guanyar clients", ha afirmat Soler, assegurant que "aquesta serà la manera de poder afrontar l'aparició de nous competidors internacionals".Exportacions i turisme, claus en la recuperació a l'Alt PenedèsLa presentació de l'estudi sobre la internacionalització del vi s'ha fet en el marc de l'exposició de la Memòria Econòmica 2015 de la Cambra de Comerç. La directora d'aquest balanç, Carme Poveda, ha subratllat la importància que han tingut precisament les exportacions per fer que el 2015 s'hagi tancat "amb el millor balanç dels últims 8 anys". Arreu de Catalunya, ha explicat Poveda, el repunt del comerç, les exportacions i el turisme han estat els tres factors que han impulsat l'economia. En el cas de l'Alt Penedès ha concretat que la clau ha estat en les vendes exteriors del sector vitivinícola i l'impuls del turisme atret pel vi, la gastronomia i la cultura.

Anar al contingut