Barcelona

Les càrregues policials dels Mossos, a debat

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia qüestiona la proporcionalitat de les càrregues, mentre que el sindicat dels Mossos la defensa

Actualitzat

Es van tirar salves i es va avisar per megafonia. També es va dispersar els manifestants amb furgonetes, tècnica que feia molt de temps que no es feia servir.

Segons fonts policials, van detectar alguns manifestants amb bengales, proteccions sota la roba i la cara tapada, un perfil que no havien detectat en les altres manifestacions independentistes.

El cos de Mossos d'Esquadra valora que les càrregues van ser les adequades atenent a la situació viscuda als carrers de Barcelona aquest diumenge.

Toni Castejón, del Sindicat de Mossos d'Esquadra, defensa l'actuació policial.

"Va ser un dispositiu molt complicat, de moltes hores. La línia policial era atacada: extintors que es van buidar cap als agents, pots de fum, llançaments de pedres. Tenim mossos, un amb un dit trencat, tenim mossos als quals els van tirar un esprai amb gas pebre a la cara. Eren situacions complicades i, evidentment, es van veure les càrregues però eren segons el protocol."

Però no tothom ho veu de la mateixa manera. Clara Vall, del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, denuncia que hi va haver actuacions que no s'ajusten als protocols.

"Veiem com s'està accentuant aquesta violència. De fet, el que ens preocupa més és que en cada actuació policial, en cada manifestació, hi ha ferits al cap. Tenim sentències com el cas de Can Vies en què es condemnava un agent per colpejar al cap un manifestant."

El Col·legi de Periodistes ha demanat una reunió amb el Departament d'Interior per revisar els protocols entre periodistes i policies. Nombrosos professionals de premsa i gràfics van resultar ferits, malgrat que anaven identificats amb les armilles fluorescents.

Neus Bonet és degana del Col·legi de Periodistes:

"Que hi hagi alguna vegada algun cop em penso que tothom ho entén, però càmeres trencades i agressions reiterades a periodistes... Que ens deixin treballar en pau. Estem treballant. Estem garantint el dret de la informació a la ciutadania."

El PDeCAT en culpa el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i la CUP considera que els Mossos tenen impunitat.

El comissari en cap, Ferran López, ha transmès al president del Parlament la necessitat de potenciar el missatge de calma i mantenir la no- violència.

El resultat de les manifestacions a la delegació del govern espanyol a Barcelona i a les subdelegacions de Lleida i Tarragona va ser de 9 persones detingudes i cent persones ateses pels Serveis d'Emergències Mèdiques SEM.

De les 9 persones detingudes pels Mossos d'Esquadra per atemptat contra un agent de l'autoritat, quatre han quedat en llibertat després de declarar davant del jutge, i cinc ja van ser deixades en llibertat amb càrrecs.

ARXIVAT A:
Procés catalàRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut