Luis Bárcenas, a la sortida de l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Luis Bárcenas, a la sortida de l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

L'Audiència Nacional cita les parts del "cas Bárcenas" per decidir quin jutge se'l queda

La Sala Penal de l'Audiència Nacional decidirà en les pròximes hores quin magistrat s'encarregarà de les investigacions dels suposats "papers de Bárcenas" i la comptabilitat B del PP. S'ho disputen el magistrat que porta el "cas Gürtel", Pablo Ruz, i el magistrat Javier Gómez Bermúdez, a qui va arribar la querella d'Esquerra Unida contra l'extresorer del Partit Popular.

RedaccióActualitzat
L'Audiència Nacional ha citat les parts personades en el cas dels papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, per decidir si serà Pablo Ruz o Javier Gómez Bermúdez el jutge que es quedarà els "papers de Bárcenas" i la presumpta comptabilitat B del PP. Ruz porta el "cas Gürtel" i a Javier Gómez Bermúdez  li va arribar la querella d'Esquerra Unida contra l'extresorer del Partit Popular.

El tribunal ha citat aquest dimecres els advocats de Luis Bárcenas i del també extresorer del PP Álvaro Lapuerta, a més dels dels constructors imputats en el "cas Gürtel", Luis del Rivero i Alfonso García Pozuelo, el fiscal anticorrupció i els representants dels querellants davant del Jutjat de Gómez Bermúdez, és a dir, IU, l'Associació Lliure d'Advocats i Els Verds. L'Audiència ha consultat els dos jutges perquè indiquessin les parts personades als seus jutjats en el context d'aquest cas i tot seguit les ha citat per fer una vista que resoldrà la qüestió de la competència.

La causa és en mans de Ruz i Bermúdez i tots dos es consideren competents.
Javier Gómez Bermúdez ha presentat un escrit aquest dilluns a la Sala Penal amb els seus arguments, el que jurídicament s'anomena una qüestió de competència. El magistrat defensa que la investigació recaigui en el seu jutjat davant la "dèbil" connexió dels "papers de Bárcenas" i el "cas Gürtel", cas que porta Ruz.

A criteri de Bermúdez, Francisco Correa seria un "donant més" del Partit Popular. Les connexions trobades per la fiscalia són "coincidències comptables" que responen al fet que Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta eren els tresorers del PP i que tot el diner destinat a aquesta formació política passava per les seves mans.

La Fiscalia Anticorrupció s'ha posicionat a favor de Bermúdez. Argumenta que l'aparició "d'uns quants apunts coincidents" en les comptabilitats de la xarxa Gürtel, la suposadament manuscrita per Luis Bárcenas i l'oficial del PP no acrediten connexions a efectes processals, llevat que s'afirmi que la trama era l'instrument de recaptació del partit a canvi de concessions de contractes i obra pública. Un extrem que no investiga Ruz i que queda "desvirtuat" per l'absència d'apunts de l'organització referits als empresaris investigats.
Anar al contingut