Pla obert de l'estany de Montcortès en una imatge del maig del 2013. (Horitzontal)
Pla obert de l'estany de Montcortès en una imatge del maig del 2013. (Horitzontal)
Montcortès

L'aigua de boca de Montcortès, contaminada amb bacteris fecals

Els veïns es van queixar que l'aigua feia fortor i alguns patien gastroenteritis reiterades i mals de panxa

RedaccióActualitzat

L'aigua de boca de Montcortès, a Baix Pallars, no és apta per al consum humà. Des de fa uns cinc anys el poble s'abasteix d'aigua d'un estany, que la deriva a un dipòsit on és clorada per potabilitzar-la. La captació intentava ser una solució als nombrosos problemes d'aigua que afectaven el poble.

Els veïns es van queixar en diverses reunions del poble que l'aigua feia molta fortor i alguns patien gastroenteritis reiterades i mals de panxa. Van demanar a l'Ajuntament que fes analítiques de l'aigua per veure la qualitat.

Va ser una veïna la que va sol·licitar els resultats de les analítiques, efectuades pel laboratori Ilersap, el 18 de juliol, i va descobrir que no és apta per al consum.

L'aigua supera els valors establerts perquè sigui potable de bacteris coliform (752 UFC\/100 mg quan el màxim tolerat és 10 UFC\/ 100 mg), del bacteri Escherichia Coli (5 UFC\/ 100 mg quan hauria de ser 0) i del recompte de colònies a 22 °C (112 UFC\/ ml quan el màxim admès hauria de ser 100 UFC\/ml).

La mateixa veïna va sol·licitar per escrit a l'Ajuntament que informés del mal estat de l'aigua a tot el poble.

La CUP Pallars ha estat qui ha denunciat el cas a l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Demanen que s'abasteixi Montcortès amb aigua potable i que es depurin les responsabilitats que es puguin derivar de les que atempten contra la salut pública.

Anar al contingut