L'Agència Espacial Europea desconeix el que ha passat amb el mòdul d'aterratge Schiaparelli
L'Agència Espacial Europea desconeix el que ha passat amb el mòdul d'aterratge Schiaparelli
Darmstadt

L'Agència Espacial Europea no sap si la sonda "Schiaparelli" ha aterrat bé a Mart o no

Els responsables de l'ESA perden la comunicació amb el mòdul poc abans del moment de l'aterratge, però són optimistes perquè han aconseguit situar en òrbita la nau TGO

RedaccióActualitzat

L'Agència Espacial Europea (ESA) investiga què ha pogut passar amb la sonda Schiaparelli, que havia d'aterrar aquest dimecres a la superfície de Mart. De fet, els científics no saben encara si el mòdul ha arribat al planeta vermell perquè se n'ha perdut la comunicació.

Aquest dijous al matí Andrea Accomazzo, cap de les missions del sistema solar de l'ESA, ha admès des del centre de control d'operacions de Darmstadt, a Alemanya, que han pogut seguir la trajectòria del mòdul fins gairebé tocar la superfície, però que llavors han perdut el senyal:

"No podem determinar les condicions en les quals el mòdul ha tocat el sòl. Caldran altres elements per saber si, estructuralment parlant, ha sobreviscut o no."

Les dades dels sis minuts de descens del "Schiaparelli" s'han rebut per dues bandes: des de la nau TGO (Trace Gas Orbiter) d'on va sortir i als telescopis de Pune, a l'Índia. El problema és que els dos conjunts de dades no coincideixen, i per això els tècnics de l'ESA estan buscant el perquè.

Aquest enigma aparentment no preocupa excessivament Accomazzo, que s'ha mostrat molt satisfet del conjunt de la missió, perquè han aconseguit situar en òrbita la nau TGO i han recollit dades que consideren essencials per a futures missions:

"Ara tenim un impressionant vehicle orbitant al voltant de Mart preparat per a la ciència i per a la missió ExoMars de 2020. La funció principal de l'Schiaparelli era provar tecnologies d'aterratge europees. El registre de les dades del descens formava part d'això i és important que poguem aprendre què ha passat, per preparar-nos per al futur."

La missió més ambiciosa de l'ESA

A pesar d'aquest optimisme es pot dir que l'ExoMars, la missió més ambiciosa de l'ESA no ha començat amb bon peu. La sonda Trace havia aconseguit entrar en l'òrbita de Mart però els problemes han començat quan s'ha perdut el senyal del mòdul d'aterratge. Al centre d'operacions de l'ESA a Alemanya van perdre el contacte amb la sonda abans de mitjanit.

Aquesta sonda havia de recollir dades de temperatura, humitat, pressió o els camps electromagnètics del planeta. Les dades havien de servir per preparar l'enviament d'un vehicle totterreny l'any 2020 que busqués si hi ha vida a Mart o no.

Anar al contingut