Clara Ponsatí i el seu advocat a la sortida del Tribunal d'Edimburg (EFE)
Clara Ponsatí i el seu advocat a la sortida del Tribunal d'Edimburg (EFE)
Edimburg

Escòcia demana a Espanya més informació sobre les acusacions contra Clara Ponsatí

La consellera cessada ha comparegut davant del Tribunal d'Edimburg, que tornarà a revisar l'extradició el 12 de juny

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament cessada pel 155, Clara Ponsatí, ha tornat a comparèixer aquest matí davant el Tribunal d'Edimburg, a Escòcia, en una audiència preliminar per examinar la petició d'extradició del jutge del Suprem Pablo Llarena. La justícia escocesa revisarà de nou l'extradició el 12 de juny. Ha acordat demanar a les autoritats espanyoles més informacions sobre les acusacions de rebel·lió i malversació.

Ponsatí ha reiterat que la petició de l'estat espanyol té motius polítics, segons ha explicat el seu advocat, Aamer Anwar, a la sortida del tribunal.

"Clara Ponsatí ha dit que continua rebutjant que li fan les autoritats espanyoles. Nosaltres continuem mantenint que es tracta d'una persecució política"

La Clara manté que la manera de resoldre aquesta crisi política amb el govern espanyol no és a través dels jutjats sinó de l'alliberament sense condicions de tots els presos polítics a Espanya i de la retirada de les ordres internacionals d'extradició contra els polítics exiliats a Europa"

El 5 de juliol hi haurà una tercera vista procedimental i el judici es farà el dia 30 del mateix mes.

 

"El fantasma de Franco està dictant al govern espanyol què fer"

En una conversa amb l'ACN, Aamer Anwar diu que sembla que "el fantasma de Franco està dictant al govern espanyol què fer". I afegeix:

"No és Rússia, no és un país africà, ni cap dictadura ni règim del Pròxim Orient. És Espanya, qui va enviar 7.000 policies i membres dels cossos de seguretat que van utilitzar porres i armes per atacar gent que volia votar pacíficament."

L'advocat creu que l'estat espanyol està fent "intents desesperats" per mostrar una "imatge diferent" en l'àmbit internacionali vol vendre a la Unió Europea que amb un nou govern a Catalunya la situació "ja és com abans". Anwar remarca: "Espanya dirà als socis europeus que amb presos polítics en una presó de la UE tot està solucionat? No està solucionat!"

Segons el lletrat, l'Estat està fent un "abús deliberat" del procés de les euroordres perquè "continua canviant les regles del joc" i ara estudia la possibilitat de rebaixar els càrrecs a sedició o a conspiració per la rebel·lió.

"Combatrem l'extradició per persecució política, encara que rebaixin els càrrecs"

En un comunicat, Anwar va avisar aquest dilluns que, tot i que la justícia espanyola "rebaixi" la gravetat dels càrrecs que se li imputen, el seu equip legal la defensarà "contra qualsevol intent d'extradició per una persecució política". El lletrat es refereix així a la decisió del Tribunal Suprem d'enviar un escrit a la justícia alemanya en el qual proposava que entregués Carles Puigdemont per sedició, si considera que no es donen els requisits per lliurar-lo per rebel·lió en no apreciar violència en els fets.

Aquest dissabte, Anwar va dir al programa "Preguntes freqüents" de TV3 que el sistema judicial espanyol no és independent i el que estan fent amb Clara Ponsatí i els altres exiliats és "una persecució política per acabar silenciant els catalans".


L'advocat va explicar: "Crec que el govern espanyol vol que hi hagi un govern a Catalunya, però que sobretot els altres governs europeus diguin: 'mira, les coses segueixen com sempre, oblideu-vos dels presoners polítics, oblideu-vos dels exiliats, Catalunya segueix com sempre'". I va afegir: "I en cert punt crec que el govern espanyol està preparant una trampa per a Catalunya. Perquè esperen que la gent acabi frustrada."

Notícia relacionada: El tribunal d'Edimburg ajorna la decisió sobre l'extradició de Clara Ponsatí

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatProcés catalàInvestidura
Anar al contingut