Washington

L'administració d'Obama no actuarà contra els funcionaris de la CIA que van practicar tortures

Els funcionaris de la CIA que van torturar presoners com els de Guantánamo no seran processats. Definitivament l'administració Obama ho ha descartat. El govern nord-americà considera que seria injust perquè els seus actes tenien el suport del mateix Departament de Justícia. La Casa Blanca, però, ha fet públic els informes de l'època Bush en què es detallen les tècniques de tortura que es van aplicar a presumptes terroristes en presons secretes a l'estranger. Segons Obama, amb aquesta publicació es tanca un capítol fosc i dolorós de la història dels Estats Units.

Actualitzat
La Unió Americana de Llibertats Civils ha guanyat la batalla. Finalment, el Departament de Justícia dels Estats Units ha fet públics els memoràndums fets durant l'era Bush en què es detallen exhaustivament les tècniques permeses per torturar detinguts sospitosos de terrorisme. Són tàctiques que es van aplicar entre el 2002 i el 2005 contra militants d'Al-Qaeda en les presons secretes de la CIA fora del país.

Els documents autoritzen mètodes com l'asfixia simulada, que consisteix a abocar aigua sobre la boca i el nas d'una persona durant 40 segons, deixar-la respirar fins a quatre cops per, després, repetir l'operació. Els estudis recomanen aplicar aquesta tàctica perquè representa una amenaça de mort imminent i crea la sensació incontrolable d'ofec. Els informes també aconsellen altres tortures físiques i psicològiques com l'aïllament, la generació de fatiga muscular, la privació del son, la manipulació dietètica o, fins i tot, l'ús d'insectes com erugues sobre el cos dels detinguts.

Tot i la cruesa de la descripció de les actuacions infligides per agents nord-americans, el govern dels Estats Units ha decidit no castigar els membres de la CIA implicats en les tortures. Diu el president nord-americà, Barack Obama, que les tortures utilitzades per l'administració Bush per fer parlar els detinguts han minat l'autoritat moral dels Estats Units i que no els han fet més segurs. Però, ara, vol passar full. Perquè, afegeix el president, "ha arribat l'hora de reflexionar, no de castigar". Per això s'ha protegit les identitats dels membres de la CIA que van cometre els abusos. Segons Obama, van actuar de bona fe seguint els dictats del Departament de Justícia i amb l'únic objectiu de garantir la seguretat dels nord-americans.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut