Equip d'investigadors que han desenvolupat el dispositiu: Sergi Hernández, Adrià Huguet i Blas Garrido
Equip d'investigadors que han desenvolupat el dispositiu: Sergi Hernández, Adrià Huguet i Blas Garrido
Barcelona

La UB aconsegueix desenvolupar artificialment la llum del Sol

A partir de leds d'última generació es poden crear ambients que s'assemblin a les diferents hores del dia o fer teràpies dermatològiques i de salut mental

RedaccióActualitzat

Una nova tecnologia desenvolupada per investigadors de la Universitat de Barcelona permet obtenir llum adaptada biològicament, és a dir, similar a la llum solar i amb moltes aplicacions. El projecte es diu FLEXILIGHT-UB i està basat en leds d'última generació.

La nova tecnologia permet reproduir ambients molt diferents, com ara la llum diürna o de posta de sol, o oferir una il·luminació més adequada per exemple en escoles o hospitals. Segons el director del projecte i catedràtic del Departament d'Enginyeries de la Universitat de Barcelona, això fa que sigui més saludable i que es pugui aplicar en sectors molt diversos, des de la salut, fins a la decoració.

"És un llum format per cinc leds - vermell, verd, blanc, cian i blau - a més de sensors de color i moviment. El llum ca connectat a un sistema intel·ligent que, depenent de la lectura dels sensors, permet que els leds emetin un tipus de llum o un altre, canviant la tonalitat o la calidesa en funció del programa. Les aplicacions d'aquesta tecnologia són la integració de la llum en l'entorn per a museus, arquitectura o decoració; l'adaptació dels ritmes circadiaris d'alerta i descans o fototeràpia aplicada a dermatologia o a salut mental."

El sistema es pot programar en funció de les diferents necessitats, redueix el consum d'energia i es pot controlar a través d'una aplicació mòbil.

 

 

FLEXILIGHT-UB ha estat desenvolupat en el marc del màster d'Energies Renovables i Sostenibilitat Energètica de la UB i s'ha presentat al 6è Simposi Professional LED + Expo (LpS 2016), que s'ha fet a la ciutat austríaca de Bregenz.

 

Anar al contingut