Barcelona

La temperatura mitjana a Catalunya puja 1,5 graus en un segle

La temperatura mitjana a Catalunya ha pujat un grau i mig en un segle, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya corresponents a l'observatori Fabra de Barcelona i al de les Terres de l'Ebre. El butlletí anual d'indicadors climàtics del 2007 també apunta que la temperatura de l'aire i de l'aigua tenen tendència a augmentar.

Actualitzat
L'estudi també indica que en l'últim segle ha crescut el nombre de dies d'estiu, és a dir, aquells en els quals la temperatura màxima supera els 25 graus. De la mateixa manera, ha augmentat el nombre de nits tropicals, és a dir, aquelles en què la temperatura mínima supera els 20 graus i, per tant, s'ha reduït el de les nits fredes, aquelles en què es baixa dels 10 graus. L'informe també constata que cada cop hi ha més distància entre les temperatures màximes i les mínimes.

Pel que fa a les pluges, no s'ha verificat cap tendència "significativa", perquè les variacions han estat modestes. En canvi, sí que ha augmentat l'índex simple d'intensitat diària, que indica que les precipitacions es concentren en menys dies.

Al mar, la temperatura també ha augmentat 0,34 graus cada dècada al nivell superficial, segons les dades recollides a l'Estartit des de l'any 1974.
Anar al contingut