Pla de la roda de premsa en què s'ha presentat la Setmana de l'Arquitectura a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). …
Pla de la roda de premsa en què s'ha presentat la Setmana de l'Arquitectura a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Divendres 4 de maig de 2018. (Horitzontal)

La Setmana de l'Arquitectura reivindica l'impacte "físic" i "emocional" de l'antiga presó Model a Barcelona

ACN Barcelona.-Per segon any, Barcelona aproparà durant deu dies l'arquitectura a la ciutadania i reflexionarà sobre com els edificis i estructures incideixen en el dia a dia dels veïns i veïnes. Del 10 al 20 de maig, l'Ajuntament, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la Fundació Mies van der Rohe impulsaran activitats com exposicions, rutes, visites guiades i projeccions perquè la població visqui l'arquitectura d'una manera "dinàmica", "amena", "didàctica" i "atractiva". L'antiga presó Model serà l'espai convidat de la Setmana pel seu "gran" impacte "físic i emocional" que ha tingut a Barcelona. Per això, s'hi organitzarà una xerrada sobre el procés de transformació de l'espai i un concert a càrrec de l'Escola Superior de Música de Catalunya. D'altra banda també s'impulsaran itineraris sobre renovació urbana pels deu districtes de la capital catalana.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha assegurat que l'arquitectura és un sector que "mou" l'economia, la cultura i a la ciutadania. Sanz ha considerat que durant la Setmana es posaran en valor aquests tres elements que "poden anar de la mà" a través d'una programació "àmplia" d'activitats. La tinenta d'alcaldia ha destacat els itineraris pels deu districtes de la ciutat que enguany es repeteix. Organitzats pel COAC, l'activitat aposta en aquesta edició per la renovació urbana i es repassaran els diferents processos de renovació urbana que han configurat la ciutat actual, com el Pla Cerdà o els polígons d'habitatges dels anys 60, i es donaran a conèixer els diferents plans de futur que pretenen seguir millorant la qualitat de vida. La Fundació Mies van del Rohe organitzarà 'Architecture & the Media', una cita internacional per conèixer i intercanviar experiències sobre la difusió arquitectònica. D'aquesta manera gestors culturals, amants de l'arquitectura, periodistes i professionals aportaran la seva visió sobre la contribució dels mitjans en la divulgació d'arquitectura a públics generals. També s'inclourà un cicle de cinema sobre arquitectura organitzat per Arquinfad amb la Filmoteca de Catalunya i dues pel·lícules d'animació per explicar al públic infantil la importància de l'arquitectura i l'urbanisme. Pel que fa a les exposicions, el COAC proposarà 'Arquitectures Desaparegudes', un conjunt d'obres situades en diferents punts de la ciutat que actualment ja no es poden visitar. A través d'un muntatge efímer ubicat al carrer a prop dels edificis desapareguts, es mostrarà l'evolució del pas del temps. La Fundació Mies van der Rohe, en canvi, se centrarà en l'arquitectura contemporània i repassarà els projectes a Barcelona i Europa més rellevants dels últims 30 anys. Durant la Setmana de l'Arquitectura també s'oferiran visites guiades a diferents edificis de la ciutat per posar en valor les bones pràctiques i l'excel·lència a l'hora d'intervenir en el patrimoni arquitectònic. Es faran visites al Mercat de Sant Antoni, el Castell de Montjuïc, el Park Güell, el Monestir de Pedralbes, l'edifici Walden o la Fàbrica del Sol, entre d'altres.El regidor d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha explicat que en aquesta edició de La Setmana s'ha intentat que la majoria d'activitats "tinguin a veure amb la rehabilitació". Montaner ha celebrat que la Model sigui "el centre" de l'esdeveniment i ha aprofitat per avançar que es presentarà la nova convocatòria municipal d'ajuts a la rehabilitació en el marc de La Setmana.

Anar al contingut