Barcelona

La nova normativa d'explosius posa en perill un centenar de colles infantils de diables

L'actualització de la normativa espanyola que regula l'ús d'explosius prohibeix que els menors de 12 anys en manipulin. A Catalunya aquesta normativa compromet la participació en els correfocs de les colles infantils de diables. L'Associació de Colles de Diables de Catalunya demana que, excepcionalment, se'ls permeti continuar aquesta tradició també amb les colles infantils.

Actualitzat

El país té una gran tradició en aquest sentit. Són centenars les poblacions catalanes que tenen el ball de diables, una festa que es comença de ben petit amb les colles infantils. A Badalona, on aquest cap de setmana estan de festa major, els menors hi han pogut participar amb un permís especial de la Delegació del Govern que inclou moltes condicions i restriccions. Tot plegat dependrà la llei marc que encara està debatent el Parlament europeu i que ho acabarà regulant.

Com la de Badalona, les colles dels diables tenen des del febrer un problema afegit: la incertesa de si poden actuar o no amb els membres de la colla que encara no han complert els 12 anys. L'Associació de Colles de Diables de Catalunya demana que, excepcionalment, se'ls permeti continuar aquesta tradició també amb les colles infantils.

Les companyies asseguradores consideren els diables entitats de baix risc i tots els seus membres reben una formació específica, amb independència de l'edat. Actualment, l'estat espanyol aplica una moratòria en l'aplicació d'aquesta reforma mentre no es publiqui la legislació europea corresponent, i la Delegació del Govern a Catalunya s'ha mostrat disposada a discutir el caràcter excepcional de les colles de diables si els seus caps es responsabilitzen de les actuacions.

Actualment són els ajuntaments els que assumeixen la responsabilitat de les actuacions de les colles de diables.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut