ALT URGELL-CERDANYA

La mantega Cadí, denominació d'origen protegida

La setmana vinent sortirà publicat en el DOGC, el Diari Oficial de la Generalitat, l'ordre que permetrà a la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya lluir el logotip de denominació d'origen protegida. Aquesta distinció representa l'aval de la Unió Europea a aquest producte -en principi- tan poc mediterrani. La mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que elabora la cooperativa de productors del Cadí, a la Seu d'Urgell, ha marcat el paisatge i l'economia d'aquelles comarques.

Actualitzat
Les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya havien estat, durant segles, dedicades al conreu de la vinya. Però la devastació que va provocar la fil·loxera va obligar a una reorientació de l'agricultura en aquelles terres. A principis del segle XX, aquestes comarques de muntanya es van poblar de bestiar boví. Amb els excedents de llet es va començar a fer una de les mantegues més reconegudes pels gurmets europeus i pels consumidors: la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que, per ara, només elabora la Cooperativa del Cadí, a la Seu d'Urgell. A partir d'ara, podrà començar a portar a les etiquetes el distintiu DOP, denominació d'origen protegida. S'obre així un tràmit administratiu que comença amb un reglament que elabora la Generalitat, d'acord amb els productors, i que es presenta a les autoritats comunitàries, que no acostumen a tombar cap proposta d'un estat en aquest sentit. Una denominació d'origen protegida, com l'oli de Siurana o el de les Garrigues, empara productes lligats a una zona determinada i amb unes qualitats que els diferencien, com és el cas de la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. La mantega és l'última d'afegir-se a una llista de productes amb l'aval comunitari, com el formatge Urgèlia, que elabora la mateixa Cooperativa de Productors del Cadí.
Anar al contingut