Parella en un banc en un parc (Pixabay)
Les zones verdes afavoreixen la salut mental (Pixabay)

La gent gran conserva millor les capacitats cognitives si viu en barris més verds

L'estudi, fet al Regne Unit, ha estat liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona

Xavier DuranActualitzat

El deteriorament de capacitats cognitives com la fluïdesa verbal i la memòria a curt termini és més lent en persones grans que viuen en barris amb més zones verdes. Aquesta és la conclusió d'un estudi fet al Regne Unit, liderat per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i publicat a la revista "Environmental Health Perspectives".

L'estudi es va fer amb 6.500 persones d'entre 45 i 68 anys. Se'ls va fer un seguiment durant deu anys i en tres moments diferents se'ls va sotmetre a una bateria de tests cognitius. S'avaluava el seu raonament verbal i matemàtic, la fluïdesa verbal i la memòria a curt termini. Les proves també servien per analitzar el declivi en totes aquestes funcions al llarg dels anys. D'altra banda, es van fer servir imatges de satèl·lit per establir si el barri on vivien era més verd o menys.

Els resultats indiquen que en barris més verds el deteriorament cognitiu és menor, com explica Carmen de Keijzer, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi:

"La disminució en els resultats dels tests cognitius al llarg dels 10 anys va ser un 4,6% menor en els i les participants que vivien en veïnats més verds. És interessant assenyalar que les associacions observades van ser més fortes entre les dones, la qual cosa fa pensar que aquestes relacions podrien estar influenciades pel gènere".

Una de les raons pot ser que viure a prop d'espais verds incrementa l'activitat física i la vida social, redueix l'estrès i mitiga l'exposició a la contaminació atmosfèrica i al soroll.

Investigadors de l'ISGlobal ja havien publicat aquest any a la mateixa revista un altre estudi en què suggerien, després d'analitzar dades de 253 escolars de Barcelona, que viure vora zones verdes té un efecte positiu en el desenvolupament del cervell i en les funcions cognitives dels nens.

Vídeo relacionat: Els nens que viuen en zones més verdes tenen més concentració i atenció

Els autors reconeixen que les diferències són petites a nivell individual, però que a nivell poblacional poden ser molt significatives. "S'espera que el 2050 la proporció de persones de més de 60 anys al món s'hagi duplicat respecte la que hi havia al 2015 i les prediccions apunten a un augment dels casos de demència a un ritme semblant", assenyala Payam Dadvand, investigador d'ISGlobal. Per això, considera important establir mesures per reduir aquest deteriorament:

"En cas de ser confirmats per estudis futurs, aquests resultats poden constituir una base científica per implementar intervencions específiques per desaccelerar el deteriorament cognitiu en persones grans residents en àrees urbanes i, d'aquesta manera, millorar la seva qualitat de vida".

ARXIVAT A:
EcologiaCiènciaSalutMedi ambient
Anar al contingut