Barcelona

La Generalitat desmenteix Valdero i assegura que l'ha destituït per mala gestió

El secretari de Comerç i Turisme del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa del Govern, Emili Valdero, ha deixat d'ocupar aquest càrrec. Mentre que la Generalitat afirma que l'ha destituït per raons professionals i "mala gestió" en algunes matèries, Valdero assegura que ha dimitit per desavinences amb ERC. Valdero diu que no comparteix la decisió de retallar un 43% el pressupost de Comerç en una etapa de crisi com l'actual i diu que "denota la manca de rumb d'ERC".

Actualitzat
Ha dimitit o l'han cessat? Les versions són contradictòries. La Generalitat assegura que ha cessat Valdero abans que presentés la seva dimissió. Valdero, però, assegura que qui ha deixat el càrrec voluntàriament és ell i que ja havia entrat a registre la seva dimissió "'irrevocable".

Destitució per "mala gestió" 

El secretari general del departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, ha explicat que han destituït Valdero per raons professionals i "mala gestió" d'algunes àrees referides a la paralització de l'impuls de temes estratègics, com tota la normativa de comerç, i l'aplicació de la directiva de serveis. "En cap cas", ha afegit Aloy, se l'ha destituït per raons polítiques perquè, si hagués estat així, l'haurien destituït temps enrere. Aloy ha puntualitzat que el conseller ha anunciat a Valdero el seu cessament a dos quarts de nou del matí, mentre que ell ha presentat la dimissió una hora després.

Dimissió per desavinences amb ERC

Valdero afirma en l'escrit que ha presentat al departament encapçalat per Josep Huguet que és "inviable" dur a terme les accions que el sector requereix per superar la crisi. En aquest sentit, recorda que el sector comercial genera una ocupació d'unes 300.000 persones a Catalunya i que suposa un 11 % del PIB català. Segons Valdero, aquesta retallada "denota la manca de rumb d'ERC, subordinada als dictats del PSC-PSOE i que ignora les necessitats reals del país que se suposa que està servint". 

També ha criticat que, en la conjuntura de crisi econòmica actual, els pressupostos generals de l'Estat hagin rebut el vot a favor del PSC tot i que no inclouen enlloc el finançament de la Generalitat de Catalunya. A més, ha afirmat que els pressupostos de la Generalitat estan basats en uns "supòsits d'ingressos ficticis" i que contenen "retallades excessives en àrees vitals per a la nostra economia, com és el cas del comerç".

Valdero també ha criticat la manca d'execució de les inversions de l'Estat en infraestructures previstes pel 2008 i la manca d'una posició definida i concretada en una xifra d'ERC en relació amb el nou finançament de la Generalitat. Tot plegat fa, per Valdero, que sigui "inviable" una tasca de Govern "eficient i profitosa per al país, actuant en clau nacional, amb coherència amb els principis ideològics d'ERC i amb justícia social". "Sóc del parer que les polítiques de suport i desenvolupament que el sector del comerç requereix no es poden tirar endavant amb una assignació pressupostària tan escassa", recull l'escrit de dimissió de Valdero.

Emili Valdero és membre del corrent crític Reagrupament (Rcat), que encapçala l'exconseller Joan Carretero. El 20 de maig del 2008 va signar, juntament amb mig centenar de càrrecs republicans, el manifest "Per un canvi real a ERC", en ple procés precongressual de la formació. L'actual secretari general del departament, Enric Aloy, assumirà les funcions que fins ara desenvolupava Emili Valdero.
Anar al contingut