Sabadell

La Faràndula de Sabadell estrena la primera sarsuela en català des de 1934

Setanta-dos anys després, s'ha pogut tornar a veure sobre els escenaris catalans una sarsuela en català. El teatre La Faràndula, de Sabadell, ha estrenat aquest diumenge l'espectacle "Romança sota la lluna", una obra pòstuma de Joan de la Creu Ballester, musicada per Joan Melo i situada en la Catalunya del segle XII, quan els musulmans ocupaven la península Ibèrica. Els Cors de la Sarsuela de Sabadell han interpretat el text sota la direcció de Maria Teresa Boix, mentre que l'acompanyament musical ha anat a càrrec de l'Orquestra Sant Cugat, dirigida per Josep Ferrer.

Actualitzat

"Romança sota la lluna" és la primera estrena d'una sarsuela en català des de la Segona República. També feia molts anys, concretament 42, que no s'estrenava a Espanya una nova sarsuela, segons ha informat l'Ajuntament de Sabadell.

Tradicionalment, les sarsueles estan ambientades al segle XIX i, la gran majoria, a Madrid. En aquest cas, però, l'acció transcorre al segle XII i a Catalunya, quan molts ciutadans participaven en batalles acarnissades per prendre el poder als musulmans, que ocupaven la península Ibèrica. El fet que "Romança sota la lluna" estigui ambientada en el segle XII ha fet que l'atrezzo i el vestuari s'hagin preparat expressament per a l'ocasió.

L'espectacle ha suposat un repte artístic per als Cors de Sarsuela de Sabadell i és obra d'un autor de la ciutat. La quarantena de veus que han passat per l'escenari han tingut l'aplaudiment fàcil d'un públic amb evident enyorança d'un gènere líric oblidat.

Joan de la Creu Ballester (Sabadell, 1925-2004) va dedicar la seva vida al teatre. "Romança sota la lluna" és una obra pòstuma, que va deixar gairebé enllestida abans de morir.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut