Barcelona

La falta de crèdit disminueix el nombre de patents i de productes creats per inventors catalans

La crisi ha alentit la producció de moltes fàbriques, però no la creativitat de molts emprenedors. Les peticions per registrar idees han baixat, però es mantenen, tot i que no totes acaben transformant-se en patents. Algunes no tenen prou entitat per rebre la protecció del registre de la propietat industrial, però altres no poden convertir-se en realitat perquè no troben suport econòmic per tirar-les endavant.

RedaccióActualitzat
A Espanya, les peticions de patents es van reduir un 3% el 2011 i acumulen una reducció en tres anys del 7%. Espanya, amb 2.486 patents l'any 2011, no arriba a l'1% de les patents que es registren anualment al món. El rànquing el lideren els Estats Units amb més de 59.089 patents i el Japó amb prop de 47.000. A Europa, la primera de la classificació és Alemanya amb 33.289 patents. Catalunya és un país que tradicionalment ha tingut molts inventors, però la crisi els ha posat les coses difícils per engegar els seus projectes. La patent sola ja pot arribar a costar 30.000 euros i això sense comptar tot el que costa el desenvolupament i la producció de l'invent.

Algunes oficines de patents han arribat a fer de creditors dels seus clients perquè els seus invents poguessin tirar endavant. I és que una de les reivindicacions dels inventors catalans és a falta d'ajuts en tots els sentits.

Xavier Doló, inventor i gerent d'Innovacions Tecnològiques Doló, afirma que "falten eines a nivell administratiu i a nivell bancari. Que els analistes bancaris siguin els que et diuen si el teu projecte és bo o no quan hem hagut de reflotar les seves empreses, no té sentit". Xavier Doló acaba de patentar un invent que permet extreure aigua de la humitat de l'aire i ja ha trobat inversos americans per finançar-la. Una història que en aquesta oficina de patents ja han viscut altres cops.

Núria Ferrándiz, tècnica de l'empresa Propi dedicada a la propietat intel·lectual, també és queixa de la falta d'inversió. "En aquest país hi ha moltíssims inventors amb capacitat per poder tirar endavant a nivell tecnològic. Problema: que molts d'aquests inventors no tenen diners, la qual cosa fa que moltes de les idees que hi ha no s'acaben protegint i no s'acaben explotant."
Anar al contingut