Imatge de la proposta de declaració de sobirania i el dret a decidir del poble català
Imatge de la proposta de Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble català (Foto: ACN)
Barcelona

La declaració de sobirania que CiU i ERC portaran al Parlament reclama que Catalunya sigui "un nou estat dins del marc de la UE"

La declaració a favor del dret a decidir que la federació i els republicans portaran al primer ple de la legislatura de la cambra inclou la voluntat de "fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou estat de la Unió Europea".

RedaccióActualitzat
CiU i Esquerra ja han pactat el text de la declaració de sobirania que aprovaran en el ple del Parlament del dia 23, un document de menys de tres fulls en el qual expressen la seva voluntat d'"exercir el dret a decidir i fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou estat dins del marc de la UE". El text considera que a Catalunya hi ha una clara voluntat de superar l'actual situació de bloqueig de l'estat espanyol i que aquesta voluntat es va plasmar "de forma clara i inequívoca" en les eleccions del 25 de novembre.

La declaració també constata que el poble de Catalunya és sobirà, que està legitimat per exercir el dret a decidir, que la consulta s'ha de fer amb total transparència a la població i amb diàleg amb Espanya, Europa i la comunitat internacional. El document també aposta per utilitzar tots els marcs legals per fer efectiu l'exercici del dret a decidir. CiU i ERC assenyalen que la constitució del nou estat català es faria d'acord amb sis principis: sobirania, legitimitat democràtica, transparència, diàleg, Europa i legalitat.

Fonts parlamentàries indiquen que les dues principals forces de la cambra catalana han entregat el document a la resta de formacions que portaven al seu programa el "dret a decidir", és a dir, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, per  buscar-ne el suport. Ni el PP ni Ciutadans han rebut el text perquè s'oposen a la celebració de qualsevol tipus de consulta sobre la independència.

Tot i que Esquerra havia expressat la intenció de restringir aquesta declaració al dret a decidir, per aconseguir sumar-hi els socialistes, finalment el document va més enllà.

El PSC demanarà al PSOE que la reforma constitucional inclogui la consulta

Els socialistes catalans acudiran al Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte amb un discurs centrat en la reforma constitucional en sentit federal. Demanaran que s'hi inclogui el dret a decidir, és a dir, els mecanismes perquè pugui celebrar-se una consulta legal a Catalunya. Segons l'agència EFE, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, defensarà el dret a decidir com un mecanisme d'aprofundiment democràtic que reclama la ciutadania per pronunciar-se sobre els assumptes de transcendència que l'afecten, "més enllà de la situació conjuntural actual a Catalunya".
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut