Barcelona

La CUP avala la data del referèndum mentre la resta de l'oposició retreu excés de triomfalisme a Puigdemont

Ciutadans i els socialistes retreuen al president la falta d'autocrítica, Catalunya Sí que es Pot demana prioritat en qüestions socials, el PP diu que Puigdemont governa només pensant en la independència mentre que la CUP defensa un referèndum unilateral

RedaccióActualitzat

Després del discurs del president Carles Puigdemont, en què ha anunciat la creació de 7.000 llocs de treball en l'administració pública i ha demanat als partits que no tinguin vergonya de coincidir amb altres formacions pels mateixos conceptes, és el torn de les formacions al Parlament en el debat de política general. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha obert el torn de rèplica acusant el president Puigdemont de fer un discurs repetitiu i triomfalista. La líder de l'oposició ha carregat també contra la falta d'autocrítica de Puigdemont:

"Si tot funciona tan bé, per què hem de marxar d'Espanya? No hem trobat cap autocrítica."

Arrimadas ha dit que el govern s'està centrant tant a construir estructures d'estat que està desballestant l'estat del benestar. A més, ha retret a Puigdemont que hi ha més desigualtats territorials a Catalunya que a tot Espanya, i ha acusat el govern de malbaratar els diners dels catalans.

Després de Ciutadans ha estat el torn del PSC, que ha carregat contra el discurs del president Puigdemont qualificant-lo d'idíl·lic. Miquel Iceta ha acusat Puigdemont d'obstinar-se només amb la qüestió independentista i no gestionar oportunament les prioritats del país; sobretot li ha retret no posar al centre de les seves polítiques la prioritat social. Iceta ha instat el president a governar per a tothom i li ha retret que l'únic que fa és nodrir el discurs independentista:

"Al seu govern només el preocupa anar cap a l'objectiu de la república catalana."

Iceta s'ha referit a les dues propostes de referèndum que hi ha sobre la taula. Ha dit que un de pactat és inviable. I respecte al referèndum unilateral, ha dit que, en cas de fer-se, seria com el 9-N i no canviaria en res la situació.

Precisament, des de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin ha celebrat la via del referèndum del govern: "Semblava una cosa rara fins fa poc", ha dit.

"És una bona notícia que reconegui que la via del referèndum és la que és. No li retrec el canvi d'estratègia."

Segons Fachin, la desconnexió no du enlloc i no és possible.

"La desconnexió, tal com la plantegen, no existeix, i ho saben perfectament."

Dante Fachin diu que Catalunya necessita un projecte que no només sigui d'una part del país. Just abans, la seva companya de files Àngels Martínez ha afirmat que una Catalunya millor no es fa només amb desitjos, i ha dit que algunes polítiques han de canviar de signe, perquè "no ajuden".

"Sóc optimista i comparteixo que l'important és tenir una Catalunya millor, però no es fa només amb desitjos."

El primer a intervenir a la tarda ha estat Gacia Albiol, que ha retret a Puigdemont que al Parlament s'han aprovat tantes mocions de confiança com lleis: una. El líder del PP català ha dit que el full de servei al catalans de Puigdemont "és un full en blanc" i que ha generat més problemes que n'ha resolt. Pel que fa al referèndum, Albiol ha assegurat que "l'objectiu del govern és repetir el 9-N, un 9-n plus". També ha criticat les prioritats del govern i ha afirmat que la Generalitat dedica menys percentatge dels recursos als serveis socials que la mitjana de les comunitats.

"Amb tanta jornada històrica s'han oblidat del dia a dia"

També ha assegurat que la proposta de Puigdemont és en realitat "ruptura o ruptura".

"No pretenc que deixin de ser independentistes, però sí que toquin de peus a terra i deixin de mentir als que els voten, que cada cop són menys".

El diputat de la CUP, Albert Botran, ha intervingut vestit amb una samarrreta amb "Aye, el "Sí" escocès. El primer que ha fet ha estat celebrar que es posi data a la celebració del referèndum.

"Mai fins ara aquest país havia posat data a un referèndum vinculant".

També ha estès la mà als que volen la celebració d'un referèndum pactat, "no estem tan lluny". Botran ha afegit que volen celebrar el referèndum per guanyar-lo i obrir un procés constituent.

També ha parlat, en nom de la CUP, el diputat Benet Salellas, que s'ha centrat en els pressupostos i defensa que s'incementin alguns impostos per reduir les diferències socials. salellas ha defensat la línia empresa al Departament de Salut, però en canvi ha criticat que a Ensenyament la reducció d'aules que s'ha fet aquest curs a l'escola pública "ha desequilibrat el sistema en favor de la concertada".

L'última rèplica al president ha estat la de JxSí. Jordi Turull ha defensat la gestió del govern, ha assegurat que Puigdemont no ha sigut triomfalista i que "han parlat més d'independència" els grups de l'oposició que el govern.

Després dels grups ha parlat el president Puigdemont, que ha retret que l'hagin acusat de triomfalista i victimista alhora. "Les dues coses alhora... seria tan estrany com voler pactar amb el PP i el PSOE. Ai perdona, que vostès sí que ho fan, això", ha etzibat a Arrimadas.

També ha afirmat que les pensions "estan en risc amb Espanya" i ha advertit el PSC que "no es garantiran investint el senyor Rajoy president". I al PP li ha preguntat "si és ajudar Catalunya no aprovar cap punt del 46" que Puigdemont va plantejar a Rajoy. "Ens conformaríem que complissin allò anunciat i aprovat, com la disposició addicional de l'Estat o el corredor mediterrani. I per fer això no han de tocar cap llei ni tocar cap coma de la Constitució", ha afegit. En la rèplica a Albiol, al president se li ha escapat un "hòstia" que ha justificat així: "He dit vagància i se m'ha aparegut Mariano Rajoy".

A la CUP li ha respost que la gran fortuna que s'ha de gravar "és l'Estat espanyol". I a CSQP li ha agraït que, tot i les diferències, "ens esforcem a trobar punts d'acord per fer avançar el país".

Tota la informació del debat de política general al minut aquí. El debat l'ha obert el president Puigdemont amb l'anunci de la creació de 7.000 llocs de treball en l'administració pública

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut