La conversa de Fernández Díaz amb Antifrau centra la campanya

Demandes gairebé unànimes de dimissió del ministre de l'interior en funcions i candidat, que és qualificat de "covard" i l'acusen d'haver comès un "delicte claríssim"

RedaccióActualitzat

La campanya electoral s'ha vist aquesta tarda de dimarts trastocada per la notícia avançada per el diari digital "Público" que el ministre de l'interior hauria negociat amb el director de l'Oficina Antifrau Catalana la recerca de casos de corrupció relacionats amb ERC i CDC. Les dues formacions que serien les víctimes d'aquesta conspiració han reaccionat immediatament i han demanat la dimissió del ministre de l'Interior.

Per ERC, és "una conducta aberrant"

A Vilanova i la Geltrú, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ho ha demanat davant dels indicis, ha dit, que s'hauria pervertit el sistema per perseguir idees polítiques. En to contundent, tant Rovira com la resta de candidats republicans han afirmat que "les clavegueres de l'estat no han aconseguit trobar res" contra ERC.

"És una conducta aberrant en democràcia. Sabíem que existia la conspiració, avui la constatem si realment es confirma aquesta informació. I no podem fer més que, per protegir l'estat de dret, per protegir la democràcia, demanar la dimissió immediata del director de l'oficina antifrau i demanar la dimissió immediata del ministre de l'Interior de l'estat espanyol."

Pels republicans, és una prova més que l'estat espanyol va en contra dels catalans, i han aprofitat per demanar el vot dels independentistes perquè omplin les urnes per defensar un estat propi per a Catalunya.

CDC qualifica el ministre de "covard"

La notícia també ha alterat l'acte que CDC celebrava a Cambrils; s'ha conegut poc abans que comencés. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que la guerra bruta no acabarà amb el procés sobiranista. En canvi, Francesc Homs, de qui es parla en les converses entre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, ha estat més contundent i ha demanat al ministre i candidat que plegui de totes les seves funcions per aquesta "conducta impròpia":

Francesc Homs: "De fet, són l'expressió de qui és dèbil, de qui es pensa que mentint i explicant mentides, difamant, se'n sortirà. Els covards, com el senyor Fernández Díaz, no se n'en sortiran mai davant d'un país com el nostre, com Catalunya."

Carles Puigdemont: "Per construir un país independent, això, senyors i senyores de Madrid, això no s'ha esvaït ni s'ha diluït com un sucre, ni ha estat sepultat per tones i tones de guerra bruta i de clavegueres i de conxorxes d'aparells de l'estat per intentar diluir el sentiment i la reputació dels qui construïm la independència de Catalunya."

Per Podem, el PP és un partit "articulat per la corrupció"

També s'han referit a les converses en els seus actes de campanya En Comú Podem i Ciutadans. Acompanyat per la número 4 a Madrid, Irene Montero, i el cap de llista per Tarragona, Fèlix Alonso, Xavier Domènech ha reclamat la dimissió de Fernández Díaz després de conèixer la presumpta fabricació d'escàndols contra els independentistes des del Ministeri de l'interior:

"Cada cop és més clar que el PP és bàsicament un partit articulat per la corrupció, que el senyor Fernández Díaz ha comès un delicte claríssim, i per tant, no podríem esperar una altra cosa que la dimissió immediata com a candidat i com a ministre d'interior."

Xavier Domènech ha insistit que només En Comú Podem pot fer fora el PP del govern.

Ciutadans exigeix explicacions al ministre

Juan Carlos Girauta ha qualificat Rajoy d'irresponsable per donar a entendre que no optarà a la investidura si no té suports suficients. El candidat de Ciutadans no ha parlat de les gravacions de Jorge Fernández Díaz i el director de l'Oficina Antifrau, cosa que sí ha fet Albert Rivera:

"Una afirmació com aquesta seria gravíssima. Que un Ministeri de l'Interior es dediqués a construir o a destruir proves per  perjudicar a un altre partit polític o a diversos. Tant de bo això no sigui veritat, però crec que mereix una explicació per part del ministeri."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut