Kíev

La concentració a Kíev contra la llei que vol restringir el dret a manifestació acaba amb violents enfrontaments

Desenes de milers d'ucraïnesos han tornat a sortir al carrer a Kíev. Demanen, un cop més, eleccions anticipades, però aquesta vegada marxen també contra la llei aprovada que reforça les sancions contra els manifestants. Un cop acabada hi ha hagut enfrontaments amb les forces de seguretat protegien a la seu del govern.

RedaccióActualitzat

Manifestar-se contra la restricció del dret a manifestar-se. Milers d'ucraïnesos han tornat a manifestar-se a la capital del país, Kíev, contra el govern de Víktor Ianukóvitx i per demanar eleccions anticipades. Aquest cop, a més, han desafiat les noves mesures de l'executiu per frenar l'onada de protestes. La concentració ha acabat amb nous enfrontaments entre la policia i els manifestants.

Desenes de milers de persones s'han aplegat al centre de Kíev, a la plaça de la Independència, per denunciar la nova llei aprovada per l'executiu del president Ianukóvitx, que, segons ells, restringeix el dret a la llibertat de reunió i d'expressió.  De fet les protestes estan prohibides fins al mes de març. Els concentrats han denunciat la llei, que els sanciona si es tapen la cara, posant-se al cap màscares, gorres, cascos, cassoles o caixes de cartró. L'oposició proeuropeista a Ucraïna acusa el president del país d'haver fet un cop d'estat amb aquesta nova legislació.

Els manifestants han desafiat les baixes temperatures, al voltant dels 10 graus sota zero, i s'han aplegat per vuitè cop consecutiu contra el president. Un cop acabada la protesta, diversos milers de manifestants han intentat trencar el cordó policial que les forces de seguretat mantenien a la seu del govern. Els opositors han incendiat i apartat un dels autobusos de la policia que els impedien entrar al Parlament i també han llençat petards contra els agents. La policia antidisturbis ha dispersat els concentrats fent servir gasos lacrimògens.

Les denúncies de l'oposició ucraïnesa estan avalades per la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que ha demanat a Ianukóvitx que modifiqui, per antidemocràtiques, les mesures aprovades.

Ja fa dos mesos que els europeistes es manifesten de manera ininterrompuda per la decisió del govern de no firmar el tractat de lliure comerç amb la Unió Europea i pel gir de la política del país cap a Rússia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut