Amazon torna a apostar per Catalunya
Amazon torna a apostar per Catalunya

La Comissió Europea reclama 250 milions d'euros a Amazon

La multinacional nord-americana s'hauria estalviat pagar impostos per la major part dels seus beneficis gràcies als avantatges fiscals concedits per Luxemburg

Juli RodésActualitzat

La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres a l'empresa nord-americana Amazon que pagui a Luxemburg 250 milions d'euros que s'hauria estalviat per haver rebut avantatges fiscals il·legals per part d'aquest país.

Amazon hauria gaudit d'aquests avantatges entre els anys 2003 i 2011, quan el primer ministre del país era Jean-Claude Juncker, l'actual president de la Comissió.

 

La multinacional fundada i dirigida per Jeff Bezos s'hauria estalviat pagar els impostos corresponents a gairebé tres quartes parts dels beneficis obtinguts. Ho ha explicat la comissària europea de la Competència, Margrethe Vestager.

"Luxemburg va concedir avantatges fiscals il·legals a Amazon. En conseqüència (...) es va permetre a Amazon pagar quatre vegades menys impostos que altres companyies locals subjectes a la legislació nacional."

Els 250 milions d'euros que Brussel·les ha reclamat a Amazon queden força per sota del que fonts pròximes a aquest cas s'esperaven. En concret, ara fa un any, algunes fonts van explicar a l'agència Reuters que la comissària Vestager estava considerant la xifra de 400 milions d'euros.

 

El mecanisme pel qual Amazon s'estalviava pagar molts impostos a Europa consistia a traspassar una gran part dels beneficis d'Amazon UE a una altra empresa -Amazon Europe Holding Technologies- que administra drets de propietat intel·lectual i que no paga impostos.

El Ministeri de Finances de Luxemburg ha emès un comunicat negant haver concedit cap ajuda il·legal a Amazon, i l'empresa creada i dirigida per Jeff Bezos també ha negat haver rebut cap tracte de favor i ha dit que estudia recórrer la decisió de la Comissió Europea.

Anar al contingut